Lena Ölander, engagerad Sätrabo. Foto: Kenny Bengtsson

Manifestation mot våld på Sätradagen

Dogge, Kaliffa, Hoosam, Ice Twice … Årets upplaga av Sätradagen är stjärnspäckad. Men dagen är också vigd för dialog om gatuvåldet. Både politiker och nattvandrare är på plats.

  • Publicerad 08:45, 8 jun 2016

På lördag lär det vara fullt hus i Sätradalen. Klockan 12–19 ordnar Sätrabon Lena Ölander Sätradagen, för sjunde året i rad. I år har hon Vårbergsbon Nadia Ahmed vid sin sida.

– I år blir det inte bara artister och tivoli. Med tanke på allt våld som finns i förorterna vill vi också samla till en dialog om det. Därför har vi bildat Förenade orter mot gatuvåldet, som står som arrangör, säger Lena Ölander.

Flera politiker kommer att finnas på plats. Bland dem som är klara i skrivande stund finns Lorena Delgado (V), stadsdelsnämndens ordförande i Skärholmen, och Gül Alci (M), ledamot i fullmäktige Botkyrka. De ska vara med i en paneldebatt med bland andra fastighetsägare och Janne Lundholm, ordförande i stiftelsen nattvandring.nu.

Nattvandrare ska dessutom vara på plats under hela dagen för att berätta om sin verksamhet och även puffa för dagvandringar.

– Det är bra för tryggheten i ett område om det finns vandrare ute även när det är ljust. Det kan passa till exempel pensionärer, säger Janne Lundholm.

Lena Ölander betonar att inte bara Skärholmsbor är välkomna.

– Alla är välkomna. Det är viktiga saker som ska diskuteras, säger Lena Ölander, som har nattvandrat i Skärholmens stadsdel i 20 år och är jätteglad att så många sponsorer ställt upp i år.

Artisterna som kommer är bland andra Kaliffa, Dogge Doggelito, Ice Twice, Hoosam, Niina Boniita och Xplode. Dessutom finns tivoli, loppis, foodtruckar och kafé. På plats är också radio P5, som bland annat ska sända paneldebatten.