Manifestation i city när F&S slåss mot kroppshets

1979 ordnade Friskis&Svettis en gympa-demonstration utmed Kungsgatan och på Sergels torg. Den 6 oktober är det dags för favorit i repris, 39 år senare, då F&S Stockholm bjuder in till Mani-fest!-ation på Sergels torg – för rörelseglädje och mot kroppshets.

  • Publicerad 14:40, 27 sep 2018

Vad: Manifestation mot kroppshets och för allas rätt till rörelseglädje

Var: Sergels torg

När: Lördagen 6 oktober


– 1979 var Friskis nystartat och lite rebeller. Då var det en demonstration mitt i stan, utan tillstånd, som handlade om att hitta lokaler för att kunna träna och slippa bli sjuk. ”Friskhus i stället för sjukhus” stod det till exempel på plakaten, säger Josefin Engfelt på Friskis&Svettis.

Friskis&Svettis gympa-demonstrerar sig fram genom city på väg till Sergels torg 1979 – i tidstypiska korta kortbyxor. Den 6 oktober är det dags för en ny aktion på Sergels torg. Foto: Friskis&Svettis

Då hade F&S en enda gympasal, som man hyrde i Sallénhuset, och behövde fler för att rörelsen skulle kunna växa. I dag har man 17 egna träningsställen och över 90 000 medlemmar i Stockholm. Ändå är det dags för en ny aktion på Sergels torg.

”Många känner en hets”

– Tanken är ju att man ska träna för att må bra och vara frisk, men vi har samtidigt misstänkt att många känner en hets. Det räcker inte att träna tre gånger i veckan utan man måste göra en Ironman och lägga upp snygga bilder. Många känner att man måste vara snygg för att ens våga gå och träna. Det finns en kroppshets, och det är inte så konstigt med de skeva kroppsideal vi matas med hela dagarna, säger Josefin Engfelt.

F&S beställde en SIFO-undersökning som genomfördes i september med 1 117 svarande i åldern 18–79 år – och den bekräftade misstanken om en utbredd osund kroppshets, framför allt bland unga kvinnor.

”Alla ska känna att de duger som de är”

Mer än varannan kvinna mellan 18 och 29 år säger att de påverkas negativt av samhällets, medias och träningsindustrins kroppsideal.

Undersökningen visade också att 26 procent av unga vuxna, kvinnor och män, upplever prestationshets från sin omgivning kopplat till träning och motion.

– Friskis&Svettis är en folkrörelse där alla får vara och se ut som de vill. Vi känner att vi vill ta spjärn mot det här, vi vill att alla ska känna att de duger som de är, säger Josefin Engfelt.

Alla är välkomna – och röda ponchos delas ut om det regnar

Därför ordnar F&S en mani-fest!-ation på Sergels torg lördagen den 6 oktober, mot kroppshets och för allas rätt till rörelseglädje. Den här gången har man sökt tillstånd och bjudit in medarbetare, funktionärer och medlemmar, men alla är välkomna berättar Josefin Engfelt.

Själva träningspasset på Sergels torg pågår klockan 13–14 och det blir klassisk gympa, en dansdel, cirkelfys och flex (rörlighet).

– Vi har redan 500 anmälda, men det blir nog många fler. Lite beror det på vädret förstås, men vi har röda ponchos som vi delar ut om det regnar, säger Josefin Engfelt.

Fakta

Många unga kvinnor påverkas negativt av samhällets ideal

1 117 besvarade SIFO-undersökningen som beställts av Friskis&Svettis Stockholm. Den bekräftade  Friskis misstanke att många upplever prestations- och kroppshets kopplat till träning.

Mer än varannan kvinna ung kvinna (55 procent) som tränar regelbundet anger att de påverkas negativt av samhällets, medias och träningsindustrins ideal – i jämförelse med snittet på 22 procent.

Nästan var fjärde ung svensk i åldrarna 18–29 anger att den främsta anledningen till varför de inte gillar att träna är att de kopplar träning med stress, en klar skillnad i jämförelse med äldre.

31 procent av kvinnorna påverkas av samhällets kroppsideal, i jämförelse med 12 procent av männen.

Källa: Friskis&Svettis
Visa merVisa mindre