På fredag klockan 17:30 kommer manifestationen för att stötta Jimmy Durmaz att starta. Foto: Mostphotos

Manifestation för Durmaz på Sergels torg

Landslagsspelaren Jimmy Durmaz fick ta emot mängder med hat efter Sveriges VM-match mot Tyskland. På fredag arrangeras en manifestation på Sergels torg i Stockholm för att stötta Durmaz.

  • Publicerad 14:29, 26 jun 2018

I matchens sista sekvens orsakade Jimmy Durmaz en frispark som gjorde att Tyskland kunde vinna matchen. Under lördagskvällen strömmade hatet in på hans Instagram. Dagen efter höll landslaget en egen manifestation där Durmaz talade.

– Att bli kritiserad är något vi lever med, men att bli kallad blattejävel och självmordbombare och få mordhot mot mig och mina barn är helt oacceptabelt, sa Jimmy Durmaz under landslagets manifestation.

Bakom fredagens manifestation står Locker room talk, en organisation som arbetar med att ändra machokulturen inom idrotten. En av organisationens ambassadörer är Jimmy Durmaz.

– Med den här manifestationen vill vi stötta Jimmy och de värderingar han har. Hatet som han fick utstå är något han själv arbetat emot och att stötta honom känns självklart, säger Shanga Aziz, ordförande och grundare av organisationen.

Över 9 000 kan delta

Klockan 17.30 på fredag startar manifestationen som går under namnet #BACKADURMAZ – STOPPA SKITSNACKET, på Sergels torg. Det kommer vara flera talare och artister på plats. Över 9 000 har svarat på Facebook att det är intresserade av att delta i manifestationen.

– Det känns kul att så många är intresserade. Jag tror att folk vill stå emot rasismen, framför allt ett valår. Det är viktigt att inte dessa åsikter får fäste, säger Shanga Aziz.