Församlingshemmet vid Hässelby villastads kyrka. Nu ska kyrkan sälja huset av ekonomiska skäl. Foto: Anders Göransson

Mångmiljonsmäll – nu tvingas kyrkan sälja församlingshemmet

Fallande medlemstal och eftersatt underhåll för hela 70 miljoner kronor. Nu tvingas Hässelby församling till ett smärtsamt beslut: att sälja församlingshemmet vid Hässelby villastads kyrka. – Det är gamla synder vi nu får betala för, säger kyrkorådets ordförande Arne Genschou.

  • Publicerad 21:50, 21 feb 2020

Precis som många andra församlingar i Sverige är kyrkan i Hässelby hårt pressad ekonomiskt. Och det beror inte bara på att medlemsantalet sjunker stadigt, med ett par hundra personer per år.

Asbest och PCB

Nyligen kom ett obehagligt besked från det konsultföretag som undersökt församlingens två kyrkor med tillhörande församlingshem: Byggnaderna har en ”underhållsskuld” – det vill säga eftersatt underhåll – som kostar 70 miljoner att åtgärda.

– Vi har asbest och PCB i delar av byggnaderna. Vi har rör som behöver bytas ut, ventilation som behöver förbättras, tillgänglighet som måste förbättras. Det är engångsåtgärder, sedan kommer vi att ha löpande underhållskostnader också, säger Arne Genschou.

Arne Genschou (M), ordförande för kyrkorådet i Hässelby, konstaterar att kyrkan måste dra åt svångremmen framöver. ”Nästa år måste vi ha en budget i balans, och det kräver åtgärder”, säger han. Foto: Stockholms stad

”Det minst smärtsamma”

Det tuffa läget betyder att man nu drar i nödbromsen. Därför har nu kyrkorådet tagit fram ett förslag till inriktningsbeslut, som går ut på att pröva en försäljning av församlingshemmet som ligger nedanför Hässelby villastads kyrka.

Det skulle dels minska underhållsskulden med 17 miljoner, dels ge försäljningsintäkter.

– Vi kan inte bara sitta med armarna i kors. Och det här är det minst smärtsamma, säger Arne Genschou.

Naturliga avgångar

I församlingshuset finns i dag bland annat en deltidsförskola, körverksamhet, arbetsstationer och rum för minnesstunder. Delar av verksamheten kan flyttas till andra lokaler. Församlingen planerar bland annat att utveckla samarbetet vad gäller både lokaler och verksamhet med Equmeniakyrkan/Missionskyrkan i villastaden.

Församlingen har även prövat ett alternativ för omlokalisering av förskolan, men det alternativet fungerade inte av olika anledningar, enligt Arne Genschou.

Generellt gäller att församlingen, som idag har 25 anställda, sannolikt kommer att tvingas klara sig med en något mindre personalstyrka framöver. Det är ett förändringsarbete som kommer att ta tid att genomföra.

– Vi hoppas att det ska gå att lösa genom naturliga avgångar. Men vi kan inte garantera att det inte blir arbetsbrist, och att vi tvingas till uppsägningar av det skälet, säger David Kindbom, tillförordnad kyrkoherde i församlingen.

David Kindbom , tillförordnad kyrkoherde i Hässelby församling, framför Hässelby strands kyrka som står inför en omfattande renovering. Foto: Anders Göransson

Däremot är det inte aktuellt med försäljning av själva kyrkobyggnaden i Hässelby villastad. Den lilla intima kyrkan firade 80-årsjubileum så sent som i höstas, och kommer att vara kvar i kyrklig ägo.

– Kyrkan har stor symbolisk betydelse för många människor. Vi har begravningar, dop, vigslar och konfirmationen där. Det är en omtyckt kyrka, men det är en utmaning för oss att utnyttja kyrkorummet mer, säger David Kindbom.

Stänger under renovering

En stökig tid väntar församlingen när det nödvändiga underhållsarbetet i kyrkorna ska utföras.

Planen är att börja med att renovera Hässelby strands kyrka, som kommer att stängas helt och hållet medan arbetet pågår. Exakt när detta ska ske är inte bestämt.

Ser ljust på framtiden

Ambitionen är att trots ekonomiska påfrestningar och besvärliga renoveringar upprätthålla kyrkans grunduppgifter: gudstjänst, diakoni, undervisning och mission, säger David Kindbom.

– Verksamheten ska blomstra, vi ska utveckla den och vara med och utveckla vårt samhälle. Vi ska vara en del av Hässelbybornas framtid. Jag ser ljust på framtiden, det är bara att det kräver lite svåra beslut.

Spånga församlingshem kan säljas – och rivas