Renoveringen av Medborgarhuset skulle ha startat i augusti men projektet har satts på paus eftersom bugeten inte håller. Foto: Sacharias Källdén

Mångmiljonsmäll för Medborgarhuset på Söder

670 miljoner räcker inte. En miljard kommer renoveringen av Medborgarhuset att kosta. Dessutom försenas ombyggnationen rejält.

  • Publicerad 16:57, 9 okt 2017

Vid årsskiftet tömdes Medborgarhuset, där klubbar som Debaser och Göta Källare tidigare legat, inför en helrenovering av byggnaden.

Planen var att dra igång det stora arbetet i augusti men istället har huset stått nedsläckt i månader.

670 miljoner kronor hade staden budgeterat för bygget, men renoveringen avbröts när det visade sig att de pengarna inte skulle räcka.

Renoveringen av Medborgarhuset avbryts – blir för dyrt

"En hel del pengar"

Nu står det klart att renoveringen kommer bli hela 330 miljoner dyrare och slutnotan väntas alltså landa på en miljard kronor, enligt fastighetsnämndens ordförande Jan Valeskog (S).

– Det är en hel del pengar. Det är aldrig roligt att ha ökade kostnader men det är en av stadens svåraste kåkar och då blir det särskilda utmaningar, säger han.

Att renoveringen blir så pass mycket dyrare betyder att kommunfullmäktige måste ta ett nytt beslut om byggnaden. Det väntas i december. Sen ska staden dra igång upphandlingar och först andra kvartalet 2018 startar ombyggnationen igen. Det betyder att huset kommer att ha stått tomt och orört i nästan ett år.

Debaser om haveriet med Medborgarhuset: "Ett hån"

Ett års försening

Först sommaren 2020 invigs det nya Medborgarhuset.

– Det här innebär ett års försening. Vi har gjort det här så skyndsamt som möjligt med alla fakta på bordet men tyvärr drar det ut på tiden, säger Jan Valskog.

Fastighetskontorets utredning av Medborgarhusets skick och de ”oförutsedda miljöproblem” som upptäcktes i våras när staden började mäta och riva inne i huset blir offentligt först imorgon. Stockholmdirekt har inte tagit del av utredningen i sin helhet men enligt Jan Valeskog är det flera faktorer som gör att projektet blir rejält mycket dyrare.

Mer asbest och fuktskador har upptäckts. Ritningarna stämmer inte med hur huset byggdes på 30-talet vilket har lett till ökade projekteringskostnader. Husets kulturklassning ställer högre krav än staden räknat med och en het byggmarknad med dyrare arbetskraft gör att stadens räkningar stiger.

– Dessutom innebär förseningen i sig ökade kostnader bland annat för evakueringarna av hyresgästerna, säger Jan Valeskog.

Planen för huset ligger fast

De ökade kostnader får framför allt bäras av Medborgarhusets två största hyresgäster, kulturnämnden och idrottsnämnden, som får ökade hyreskostnader.

I stort väntar inga jätteförändringar av stadens ursprungsplan för Medborgarhuset, enligt Valeskog. Badet rustas upp, biblioteket flyttas mot Götgatan och får större lokaler, nya entréer byggs, huset öppnas upp invändigt, Kulturskolan ska kunna ta emot fler elever och det blir lika många kommersiella lokaler som tidigare planerats.

– Det har varit väldigt viktigt för oss att få en ny kultur- och idrottsinstitutionen på Söder där människor kan mötas. Söderborna kommer att älska det när det är klart, säger Jan Valeskog.

Nästa tisdag ska Medborgarhusets framtid upp i fastighetsnämnden, kulturnämnden och idrottsnämnden.

Stadens ursprungsplan för nya Medborgarhuset

Ny gemensam entré från Medborgarplatsen, och nya entréer från Götgatan och tunnelbaneplan.

Biblioteket flyttas till andra sidan huset och får ny entré från Götgatan. Biblioteket får större publika ytor och barnavdelningen blir mycket större. 

Det ska gå att röra sig inom byggnaden mellan de olika verksamheterna, genom inre promenadstråk och fler allmänna ytor.

Kulturskolan ska kunna ta emot fler barn.

Huset får en ny servering i bottenplan. Trottoaren på sydvästra sidan ska breddas.

Visa merVisa mindre