Mångmiljonsatsning på ny cricketarena

På fredag tas första spadtaget till det som ska bli en av Sveriges bästa cricketanläggningar. Tanken är att Botkyrka kommun och Huddinge kommun ska dela på kostnaden.

  • Publicerad 13:36, 5 jun 2018

Cricket växer snabbt, både i Stockholm och i hela landet.

I Stockholmsområdet saknas dock en bra arena. Men nu blir det ändring på detta. På fredag inleds bygget av en regional anläggning av hög klass vid Kärsbyvägen i Norsborg. Den ska stå klar i april 2019, och kostnaden beräknas till elva miljoner kronor.

– Den nya anläggningen är efterlängtad, säger Azam Khalil, ordförande i Alby Cricket Club. Cricket växer varje dag och vi är fyra klubbar i Botkyrka, och nya är på gång i Tullinge och Salem.

Klubbarna har hittills spelat på en primitiv plan på samma plats som anläggningen ska byggas.

– Vi har inte ens haft en toalett för spelare och publik, säger Khalil.

Växer i Huddinge

Linda Örneblad är verksamhetschef för idrott och anläggning på Huddinge kommun. Även i Huddinge växer cricket.

– Ja, nu vi har tre klubbar med totalt 120 spelare. Det är en ytkrävande sport och vi har ingen anläggning i kommunen utan hyr in oss i Botkyrka. På vintern spelar klubbarna i Flemingsbergshallen.

Delar på notan

Tanken är att Huddinge kommun ska vara med och finansiera den nya anläggningen i Norsborg, men ännu är inget politiskt beslut taget. Totalkostnaden beräknas till elva miljoner kronor, och förslaget är att Huddinge står för 30 procent och Botkyrka för resten.

Två planer byggs

Anläggningen blir en av de finaste i landet.

– Den fyller kraven för att arrangera landskamper, säger Azam Khalil.

Det anläggs två planer, en stor för matcher och en liten mindre för träning. En läktare för 500 åskådare med  omklädningsrum och servering byggs. Det satsas även rejält på bra belysning.