Fler får hembesök av Region Stockholms jourläkarbilar. Foto: Mostphotos

Mångdubbelt fler får hembesök av läkare – viktigt vid extremvärme

Förra året fick fyra gånger fler hembesök av landstingets jourläkare efter att landstinget upphandlade nya bilar. Nu slipper många barnfamiljer och äldre ta sig till akuten under värmeböljan.

  • Publicerad 11:57, 26 jul 2019

Det första halvåret i år fick 5500 personer hembesök av Region Stockholms jourläkare. Det är en fyrdubbling jämfört med samma period 2017.

– Vi tog i fjol beslut om en rejäl utökning av hembesöken med jourläkare, en utökning som gäller från juni 2018. Det är mycket positivt att denna viktiga del av vården utnyttjas allt mer, även i år, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).


Så många har fått besök

Antal hembesök för jourbilarna i länet.

Källa: Region Stockholm


Efter att ett nytt avtal med utökad bemanning trädde i kraft i juni 2018 har besöken ökat rejält. Anna Starbrink menar att jourbilarna är extra viktiga i perioder med extremväder, som under en värmebölja.

– Den extra tryggheten märktes under extremvädret i fjol då många äldre fick hembesök av jourläkare och därmed slapp åka till akuten. Jourläkarbilarnas ökning blir också extra viktig för vården under semestertiden.

2018 gjorde bilarna över 8000 hembesök på kvällar, nätter och helger.

– Jourläkarbilarna hjälper framför allt äldre och familjer med små barn som kan ha svårt att ta sig till husläkarjour eller närakut, men patienter i alla åldrar kan få läkarbesök i hemmet, säger Anna Starbrink.

Jourbilar

Redo att rycka ut

Region Stockholm har tre jourläkarbilar som betjänar invånare och besökare i Stockholms län.
Jourläkarbilarna bemannas av läkare och undersköterska och är i drift kvällar och nätter, 17-08, samt dygnet runt på helgerna.
Bilarna skickas av SOS Alarm efter förmedling av sjukvårdsrådgivningen 1177.
Ppatienter som inte behöver hjälp på akutsjukhus kan få besök. Äldre och barnfamiljer prioriteras.

Källa: Region Stockholm
Visa merVisa mindre