Mängder av skräp fuldumpat vid populärt badområde

Poppis för bad – och för fuldumpning av prylar vad det verkar. Dykprojektet Rena Mälaren beskriver bottnarna längs Kristinebergs och Hornsbergs strand som några av de allra skitigast i Stockholm.

  • Publicerad 16:30, 27 apr 2020

Projektet Rena Mälaren drogs igång av dykaren Fredrik Johansson för drygt 1,5 år sedan då han och vännen John Edgard dök ner längs Norr Mälarstrands kajer och bland annat hittade tonvis med blybatterier som de drog upp. Sedan dess har projektet vuxit, och de har etablerat ett samarbete med Stockholms hamnar.

Nu görs det dyk runt om i hela Stockholm. I helgen hade turen kommit till Kristinebergs och Hornsbergs strand.

Tonvis av batterier dumpade vid Stadshuset

RENSAR. Fredrik Johansson och projektet Rena Mälaren rensade botten längs Kristinebergs och Hornsbergs strand. Foto: Sacharias Källdén/Björn Alvarsson

Bytet? 180 kilo blybatterier, 16 elsparkcyklar och 400 kilo andra sopor. Men det var bara en bråkdel av allt som ligger på botten i området, enligt Fredrik Johansson.Totalt var det åtta dykare som dök längs hela sträckan och nio personer ytterligare som bistod på land under arbetet.

Till deras hjälp hade de även företaget Era Marine som bistod ideellt med en undervattensrobot med kamera och sonar som kunde lokalisera och filma skräpet på botten, en hjälp som Fredrik hyllar.

Här dumpades 90 elsparkcyklar i vattnet

– Det var en av de skitigaste platserna som vi har kommit över. Vi drog upp 180 kilo blybatterier, men jag har aldrig sett så mycket bråte av annat slag. Det var minst fyra toalettstolar, en diskbänk och minst ett 60-tal cyklar som bara ligger där och dräller. Dessutom flera stora metallkonstruktioner och en fraktbåt på 22 meter hittade vi. Men den tror jag redan är upptäckt sedan tidigare, säger Fredrik Johansson.

Det är ju populärt att bada där och hoppa ifrån kajen eller bryggorna, även där det inte är officiella badplatser. Hur ser du på det givet att det ligger så mycket skräp på botten?

– Det är nog ingen större fara, det ligger på tre meters djup. Det är mer att det är en sån sorglig syn. Det finns ingen växtlighet, bara skit. Mängder av bildäck som bara dumpats. Vi tog med en släpkärra och den fylldes som vanligt, säger Fredrik.

Med tanke de många fynden under vattenytan så kommer Rena Mälaren återkomma för att rensa ännu mer, enligt Fredrik. Troligen kommer det bli i maj eller juni.

– Vi tänker att till nästa tillfälle ska vi be Stockholm hamnar ställa dit en container. Det finns så mycket skit där.

Så här ser det ut på botten vid Kristinebergs och Hornsbergs strand. Foto: Era Marine

Projektet Rena Mälaren

Rena Mälaren är ett ideellt projekt som startades av Fredrik Johansson och dagliga verksamheten Främja. Idag finns över 50 volontärer inom projektet som gör dyk varje vecka längs Stockholms kajer. Organisationen har två mål, att dra upp så mycket gifter som möjligt ur vattnet och att öka medvetandet om nedskräpningen i vattnet hos allmänheten.