Mängder av mästerskap för Järfällasimmare

En stor trupp från Järfälla Simsällskap åker till ungdoms-SM i Malmö den 27 juni–1 juli. För de tre talangerna Linnea Gipperth, Simon Fröde och Robin Hanson är det bara mjukstarten på en hel rad mästerskap i sommar

  • Publicerad 22:44, 19 jun 2018

– Ja, de åker till och med lite tidigare från ungdoms-SM för att hinna till junior-EM och junior-SM och senare blir det ungdoms-NM för Simon och senior-EM för Robin, säger Rikard Lindberg, tränare i Järfälla Simsällskap.
Klubben kommer med en stor trupp, 24 simmare, till ungdoms-SM i Malmö. 15-åringarna Linnea Gipperth och Simon Fröde satsar främst på sina specialdistanser, 100 och 200 meter ryggsim för båda, medan frisimsspecialisten Robin Hanson, 17, kommer att ”gå lite allround” berättar Rikard Lindberg.

”De får träna på lunchen”

– Och så kommer de alla tre vara en stor faktor i våra lag i lagkapperna. Samtidigt måste de träna en del under USM, de får träna på lunchen, för att komma i form till kommande mästerskap, säger han.
Ja, USM är som sagt bara början. Robin och Linnea åker direkt från Malmö till junior-EM som avgörs i helsingfors den 4–8 juli, och Simon tävlar i JSM i Landskrona under samma period. Inte långt senare ska Simon tävla i ungdoms-NM i Riga den 14–15 juli. Rikard Lindberg tror på goda medaljchanser, även i de internationella mästerskapen.

Debut i senior-EM för Robin

– Ja, Simon är långt framme. Och Robin i junior-EM, vi vet sedan i fjol att han är bland de bästa i Europa i sin klass.
Senare i sommar väntar ännu tuffare motstånd för Robin då han gör seniordebut i internationellt mästerskap när EM avgörs i Glasgow. Där simmar han i första hand 200 och 400 meter frisim, men även lagkapp.
Men där är väl ändå medaljchanserna minimala?
– Nja, han är med och slåss om medaljerna som alla andra. Han är inte dålig, killen! Det kanske kan smälla till i lagkapp. Men visst, tar han medalj individuellt där så är det lite av en skräll. Vi får se hur långt han räcker, allt kan hända, säger Rikard Lindberg.

Och så ungdoms-OS i höst

Efter sommaren är det inte långt till ytterligare ett mästerskap för Robin. Den 6-18 oktober är han med i ungdoms-OS i Buenos Aires. Och där har han ett guld att försvara, på 200 meter frisim, från i fjol.