SOMMARAKTIVITETER. Pontus Granström och Oskar Kotsalainen och deras klubbar håller i flera gratisaktiviteter för unga. Annika Malmborg och Kungsholmens bibliotek kommer bland annat flytta ut till Rålis, där parkleken även håller skateskola. Foto: Per Brandt/Sacharias Källdén.

Mängder av gratisaktiviteter för Kungsholmens unga

Basket, spontanfotboll, skateskola, workshops med bibblan eller häng och aktiviteter med ungdomsgården. I sommar finns det en hel del att göra för barn och unga på Kungsholmen – och det är gratis.

  • Publicerad 11:55, 18 jun 2021

Basket för alla

Kungsholmen basket brukar ånga å med full fart under hela sommaren, både med olika camps för deras medlemmar – men även tillfällen som är öppna för alla. I år kör de rekordmånga aktiviteter,  som bland annat öppna träningar i Kronis parklek.

– Vi går all-in. Dels har många unga varit stillasittande mycket under det senaste året och där kan vi kanske dra ett litet strå till stacken, dels så känner vi ett otroligt sug som vi vill svara upp mot, säger verksamhetsansvarige Oskar Kotsalainen.

Sommaraktiviteterna drog igång i veckan och pågår på olika platser under sommaren. Se klubbens hemsida för mer information.

– Merparten av de som är på våra sommarverksamheter är våra egna spelare, men vi vill vara öppna och tillgängliga för alla. Det ligger något sunt i det. Det kommer alltid upp någon som inte har testat.

Öppen spontanfotboll

Även Karlbergs BK planerar för verksamhet för både medlemmar och icke-medlemmar i sommar. Nu har deras camps för egna spelarna dragit i gång men från vecka 27 är planen att hålla gratis spontanfotboll för alla intresserade varje vardag på Stadshagens IP. Klubben har även planer på att erbjuda fotbollstennis och fotbollsgolf. För mer information se klubbens hemsida.

– Dels så vill vi att alla barn och unga ska röra på sig, dels så vill vi inte exkludera några när vi har en värdefull sommaraktivitet. Det var populärt förra året och det var många som inte var medlemmar. Det är också en möjlighet att samla vänner över klubbgränserna för att spela lite tillsammans, säger klubbchefen Pontus Granström.

Skateskola, schack och basket i parklekarna

Rålis parklek kommer, förutom de vanliga aktiviteterna, även erbjuda gratis skateskola med skatecoacher, från åtta år och uppåt, under vecka 26, 27 och 32. Ingen föranmälan behövs. Ta med skateboard, hjälm och skydd. Se parklekens Facebook-sida för mer information.

Kronis parklek kör prova på basket, i samarbete med Kungsholmen basket, och prova på schack vid fyra tillfällen. Se parklekens Facebook-sida för mer information.

Vängåvans parklek är bemannad under juni och augusti, då är även ungdomsgården öppen. Stängt i juli.

Workshops och parkbibliotek

Kungsholmens bibliotek-Internationella biblioteket satsar på både ute och inneaktiviteter. Inne i den nya ateljén kommer det varje vecka anordnas workshops på olika teman. Bokning görs på plats. I augusti hålls skrivarworkshops (från 18 år) på plats och digital manusskrivar kurs (10-12 år). Bokning görs via hemsidan.

Dessutom kommer bibblan att flytta ut och besöka Rålis parklek (6, 13, 20, 27 juli klockan 14-16) och Kristinebergs strandpark ( 1, 8 15, 22, 29 juli klockan 14-16). Då är tanken att man ska kunna låna böcker, få boktips eller lyssna på en saga. Vid dåligt väder ställs det in.

Actionfyllt med fritidsgården

Vardagar i vecka 24-26 och 31-32 håller Kuggens fritids- och ungdomsgård öppet med många aktiviteter för unga mellan 12-16 år. Exempelvis frisbeegolf, minigolf , padel, 5-kamp, tårtbakartävling, escape-room, bränboll, bio med mera. Alla aktiviteter är gratis men vissa kräver förbokning. För mer information följ deras Instagram-konto. Dessutom bjuds det på lunch och fika varje dag.