Många vittnen såg lastbilens våldsamma färd

Jonas Björlin var på väg till jobbet när han blev vittne till lastbilens vansinnesfärd. – Föraren körde rakt igenom metallpelare som ska hindra trafik och fortsatte sedan köra lastbilen på tre hjul innan han svängde runt till Bondegatan och kraschade, säger han.

  • Publicerad 09:09, 13 jun 2017

Jonas Björlin var på väg till jobbet på tisdagsmorgonen när han plötsligt hörde en massa bilar som tutade när han gick efter Skånegatan.

När han kom till korsningen vid Östgötagatan hörde han en smäll.

– Strax efter drog en lastbild förbi i full fart på tre hjul. Folk skrek för att varna. De skrek inte av skräck utan för att varna, berättar Jonas.

Han såg hur lastbilen svängde in till höger in på Bondegatan.

– Jag tittade bakåt åt det hållet där han kom från och såg hur han hade kört igenom de metallpelare som finns för att stoppa trafik. De var helt kvaddade, så han måste verkligen ha tagit i för att komma igenom dem. Jag förstår att ena hjulet gick sönder, säger han.

Jonas Björlin berättar att han hann bli rädd med tanke på terrordådet på Drottninggatan.

– Självklart refererar man till det som hänt på Drottninggatan. Men det kändes inte som att folk tutade och skrek i panik utan för att varna. Jag fick känslan av att det inte var ett terrordåd utan en person som hade snott en lastbil och som det gick jävligt fel för. Kändes som en panikgrej att köra rakt in i refugerna med metallpelarna, säger han.

Efter att han hört hur det smällde till fortsatte Jonas Björlin runt hörnet till Bondegatan och såg hur lastbilen hade kraschat in i någon form av byggcontainer, enligt hans beskrivning.

– Det var rätt många som hade samlats där, säkert en 20-30 personer. Redan strax efter att lastbilen hade dundrat förbi började folk ropa att de hade ringt polisen. Så alla verkar ha ringt polisen direkt, säger Jonas Björlin som sedan fortsatte till sitt jobb efter händelsen. Han såg aldrig föraren till lastbilen.

– Hela händelsen gick så fort, det var över på mindre än två minuter.

”Vi såg chauffören springa – folk hade panik”

Personer sprang in i panik och sökte skydd på kafé Louie Louie på Bondegatan när en lastbil rammade flera bilar på tisdagsmorgonen.

– Vi såg chauffören springa. Flera personer sökte skydd hos oss och hade panik, säger Fred Burman, som driver kafé Louie Louie.

Strax efter att kafé Louie Louie öppnat på Bondegatan imorse sprang två personer in i kaféet.

– Personerna hade panik och vi visste inte om lastbilen fortfarande var i rullning, säger Fred Burman, som driver kafé Louie Louie.

När han förstod vad som hänt larmade han polisen, som en enligt honom var snabbt på plats.

Han såg den misstänkte gärningsmannen springa från lastbilen på andra sidan gatan.

– Vi såg hur chauffören sprang på andra sidan gatan bort mot Nytorget.

Kaféet är innanför avspärrningarna.

– Vi vet inte vad som händer nu polisen är på plats och de pratar om en eventuell evakuering av husen, säger han.

 

Förskolan: ”Vi tog in barnen”

På förskolan Täppan i korsningen Katarina Bangata och Östgötagatan valde man att ta in barnen från gården i avvaktan på vidare information.

– Alla barn är inomhus och vi är utanför avspärrningarna, säger Yvonne Häll, biträdande förskolechef för söderförskolorna.

Lastbilen körde förbi just utanför förskolan Täppan på Östgötagatan när barnen var ute på gården och lekte.

Yvonne Häll var inte själv på plats vid förskolan Täppan men nåddes av uppgifterna om händelsen och det beslutades att barnen skulle tas in från gården i väntan på att mer information kommer.

– Jag var i kontakt med förskolechefen på förvaltningen och det beslutades att vi skulle ta in barnen. Så nu är de inne på förskolan och vi avvaktar.

Hur länge barnen blir kvar där inne och vad som kommer att hända nu är oklart, berättar Yvonne Häll.

– Det är svårt att få information, och då måste man ta egna beslut och då bestämmer man sig helt enkelt för att ta in barnen.

Vittne med barnvagn: ”Något dundrade förbi”

Joar Guterstam var på väg ut genom porten med sin bebis när lastbilen gasade förbi på Blekingegatan.

– Det är ruggigt, säger han till Mitt i.

Joar Guterstam, 35, var på väg ut genom porten på Blekingegatan med sin tiomånaders son i barnvagnen, när den stulna lastbilen körde förbi på gatan utanför.

– Jag såg genom porten något som bara dundrade förbi åt fel håll. Gatan är ju enkelriktad. Det var en lastbil och alldeles efter kom en personbil som körde åt samma håll och tutade, berättar han för Mitt i.

Joar Guterstam tror inte det var en olyckshändelse så som lastbilen kördes. Hans tankar gick genast till händelsen på Drottninggatan i april.

– Det är ruggigt förstås. Vi har en äldre son också och det är precis den här vägen vi går varje morgon till förskolan. Han hade gått där precis innan.