Mottagande. Många ukrainare på flykt anländer med färjan till Nynäshamn. I Vaxholm är man beredd med husrum. Foto: Eira Desax

Många vill ta emot krigsflyktingar

När Vaxholms stad sökte frivilliga som kan ta emot ensamkommande flyktingbarn från Ukraina fick man snabbt gensvar. Men ännu har inga flyktingar kommit, i alla fall inte officiellt.

  • Publicerad 09:07, 6 apr 2022

Det är jättesvårt för oss att veta hur många barn som kommer att anvisas hit.

Sysselsatt. Camilla Lundholm på Vaxholms stads socialförvaltning. Foto: Privat

– Än så länge har vi inte fått några aviseringar om att det kommer någon, men det kan ju komma när som helst, säger Camilla Lundholm, avdelningschef på Vaxholms stads socialförvaltning.

Totalt, berättar hon, har kommunen ordnat fram 28 evakueringsboenden, vilket kan jämföras med Österåkers 250. Boendena i Vaxholm är framför allt på Vaxön och kommunen har bestämt att de ska kunna ställas i ordning på 48 timmar om de behövs.

Sängkläder och husgeråd

– Det är lägenheter vi disponerar. Grundmöbleringen finns ju, men det behövs sängkläder och viss köksutrustning också, så vissa saker har vi fått köpa in, berättar hon.

I slutet av mars gick Vaxholms stad också ut med en förfrågan om privatpersoner och familjer kan tänka sig att ta emot ensamkommande barn och ungdomar från Ukraina. Redan inom ett dygn hade man fått sju svar, och fler lär ha kommit sedan dess.

– Vaxholmsborna har visat intresse. Det är positivt, säger Per Rydholm, socialsekreterare i Vaxholms stad.

Uppemot 6 000 ensamkommande

Totalt räknar Migrationsverket med att det som mest kan komma uppemot 200 000 flyktingar till Sverige, varav 6 000 ensamkommande barn och ungdomar. 

Myndighetens huvudprognos är däremot betydligt lägre, 76 000 flyktingar.

– Så det är jättesvårt för oss att veta hur många barn som kommer att anvisas hit. Men det kan ju dyka upp ensamkommande barn här i morgon, säger Per Rydholm.

Camilla Lundholm berättar också att det redan nu kommit ukrainare till Vaxholm, men inte officiellt till kommunens flyktingboenden utan till privatpersoner som vill hjälpa. 

– Jo, det har det gjort, men dessa har vi tyvärr ingen kännedom om, säger hon.

Hon berättar också att representanter från olika förvaltningar inom kommunen förra veckan haft ett första möte med Svenska Kyrkan, Röda korset, Lions och Rädda barnen och BVC/vårdcentralen för att se hur man ska samverka för att hjälpa flyktingarna.

Preppar. Kommunen gör sig redo att ta emot flyktingar. Foto: Åsa Sommarström

Många på flykt

Enligt FN har drygt 3,8 miljoner ukrainare (27/3) flytt utomlands sedan kriget startade.

Av dessa har drygt 21 000 (24/3) sökt skydd i Sverige.

Migrationsverkets prognos är att 76 000 personer kommer att söka skydd i Sverige under årets första sex månader.

Ytterligare cirka 6,5 miljoner är på flykt inom Ukraina.

Källa: UNHCR, Migrationsverket

Visa merVisa mindre