Initiativtagarna. Anders Engström, som även står bakom Bagisbloggen, och Claes Elmgren har tillgång till möteslokal i parkleken Brödkaveln. Foto: Patrik Wirén

Många vill nattvandra i Bagarmossen

Anders Engström och Claes Elmgren står bakom nystartade Nattvandring i Bagarmossen. Och intresset är oväntat stort. Redan har 110 Bagisbor slutit upp vid deras sida.

  • Publicerad 08:44, 3 sep 2021

Det har varit oroligheter i området som skapar en otrygghet hos människor.

– Det har funnits nattvandrare i Bagis förr, men nu var det länge sedan föräldrar i området organiserade sig.

Orden kommer från Anders Engström, som tillsammans med Claes Elmgren är initiativtagare. Mindre än en vecka tidigare har de haft sina första vandringar och intresset är överraskande stort. 110 personer har hittills anmält att de vill vara med – och det är inte bara tonårsföräldrar som slutit upp.

– De flesta har barn i högstadieåldern, men det är även några äldre som är med. En kvinna sa att ”mitt alternativ är att sitta hemma vid tv:n”. Det här blir ett sätt att komma ut och träffa folk och lära känna människor i stadsdelen, säge Claes och tillägger att de är fem personer vid varje tillfälle.

”Alla vinner på det”

Vi ses i parkleken Brödkaveln, eller Ica-parken som den också kallas. Vanligtvis är det en välbesökt plats, men eftermiddagens intensiva regnande gör att områdets yngsta för tillfället befinner sig på annan plats.   

Anders och Claes har dock tilldelats nyckel till parklekens lokaler så att även vi kan fly undan vattenmassorna. Stadsdelen har gått in och stöttat med en plats där de kan samlas i samband med vandringarna. Som av en märklig tillfällighet var det också här som en ung man skottskadades vid med ett bråk i slutet av juli. 

– Det har varit oroligheter i området som skapar en otrygghet hos människor. Då blir nattvandring ett sätt att se att det inte är så farligt som det kan verka, samtidigt som det har en lugnande effekt på unga som är ute. Alla vinner på det, konstaterar Anders som menar att det borde vara obligatoriskt för föräldrar med barn i högstadieålder att gå ut.

Betydligt värre förr

De båda konstaterar dock att det var en lugn helg i området när de gav sig ut på premiärturen. En bild som bekräftades av polisen i samband med det informationsmöte där både polis och områdesvärdar medverkade och som hölls inför nattvandrarnas debut.

– Polisen sa att det var betydligt värre här förr i tiden, minns Anders.

Under sin kvällspromenad går de även till Skarpnäck men de är oklart om de även i framtiden kommer synas i båda områdena.

– Vi får se hur rutterna utvecklas. Bäst vore om folk startade ett liknande initiativ där också så vi kan ta en extra vända här i centrum i stället, säger Anders som uppmanar Skarpnäcksborna att ta efter.  

– Det här är ett enkelt engagemang, med låga trösklar för att komma igång.

Claes och Anders planerar inför kommande helg. Foto: Patrik Wirén

Nattvandringen i Bagarmossen

Fredagar och lördagar klockan 20-23.30.

Mötesplats: Parkleken Brödkaveln.

Anmälan: Fyll i formulär på bagisbloggen.se/vandring, sedan får du information till din mejl. 

Nattvandringen i Bagarmossen är ansluten till nattvandring.nu där du går en digital kurs innan du kan vara med.  

Nattvandring.nu är en stiftelse som bildades 2008 av E.ON och Skandia. De sponsrar med bland annat försäkring och västar.

Även stadsdelen har gått in och stöttat initiativet.

Visa merVisa mindre