Hur står det egentligen till med jämställdheten på partiernas vallistor till kommunfullmäktige i Upplands Väsby? Mitt i tog en titt på valsedlarna.

Hos tre partier är kvinnorna fler sett till de tio första namnen på valsedlarna. Det gäller M, KD och V, med sex kvinnor. Hos S, MP, C och VB är det helt jämställt på tio i topp-listan.

Strax därefter hittar vi Liberalerna med 4 kvinnor och sist Sverigedemokraterna med 2.

Enligt Vänsterpartiets toppnamn, Päivi Verdier, är det ingen slump att det är många kvinnor på partiets valsedel.

– Minst hälften av våra kandidater ska vara kvinnor. Vår målsättning är att det ska vara jämställt, men jämställdheten måste man jobba med hela mandatperioden.

Hon tycker det är viktigt med många kvinnor bland toppkandidaterna.

– Ja, annars får inte kvinnorna någon makt i det politiska rummet. Vi har inte obegränsat med mandat, så då är det viktigt att det finns kvinnor i topp. Det är inte minst viktigt för den politiska representationen.

Moderaterna är emot kvotering

Moderaterna vill att kompetensen ska styra kandidatlistan.

– Kvotering är diskriminering, oavsett på vilken grund den görs. Vi har en lista med kandidater som har fått sin placering utifrån kompetens. Valet att kvotera in ytterligare en gubbe för att det skulle bli 50/50 är inte i enlighet med moderata värderingar, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Maria Fälth (KD) säger att det korta svaret på varför kvinnorna är fler att "det har bara blivit så". Det längre lyder:

– Vi som parti genomgår ett generationsskifte och innan det helt har satt sig så har tre veterankvinnor platserna nr 1–3 på listan. Glädjande nog så finns det yngre personer, både män och kvinnor, som inte kommer långt efter på listan.

Men varför är Sverigedemokraterna "sämst i klassen" på den här punkten?

– Andelen kvinnliga kandidater motsvarar andelen kvinnor i medlemskåren. Andelen kvinnor har ökat, vilket är positivt. Vi har många kvinnor som kommer fram på kommunal- och regionalnivå. Dessutom har vi flera duktiga kvinnor på tunga talespersonsposter i partiet, svarar gruppledare Samuel Stephan.

Yngst och äldst

Mitt i tittade även på kandidaternas ålder och kunde konstatera att av de partier som angett åldrar är Katja Salmi (M) yngst med sina 18 år och Ann-Marie Rosén (S) äldst med 86.

En som är uppe och nosar på äldstaplatsen är Runbybon Sten Deutgen (L), med 85 år i bagaget.

– Jag är nyfiken på samhället i stort och vad som händer i politiken. Som årsrik kan jag tillföra en viss balans. Och enda sättet att påverkar politiken är att ställa upp själv, säger han.