Ovanligt många vill sälja sin bostad. Foto: Mostphotos

Många Värmdöbor vill sälja bostad till helgen

Antalet bostäder till salu i Värmdö kommun har ökat med mer än det dubbla på ett år. Till helgen väntas många visningar. – Köpare och säljare verkar mötas lite bättre nu, säger fastighetsmäklaren Petronella Tell.

  • Publicerad 13:50, 10 jan 2018

Enligt statistik på sajten Hemnet salufördes 100 bostäder i Värmdö kommun under december 2016. Ett år senare, i december 2017, salufördes 208 bostäder i samma område och via samma sajt. Ett mer än dubblerat utbud på ett år, med andra ord.

Siffrorna avser villor, bostadsrätter och fritidshus. Största ökningen syns för bostadsrätter. Där gick decemberutbudet från 37 objekt till 100. Statistik för januari 2018 finns ännu inte publicerad.

Under det nya årets första ”visningshelg”, som nyss ägde rum, noterades ett visst förnyat intresse hos bostadsspekulanterna, säger Lars Nordensvärd, fastighetsmäklare vid Svensk Fastighetsförmedling på Värmdö.

– Det var relativt mycket folk ute. Det var bra mycket bättre än i oktober, november och december. Hösten var svår, många bostäder blev inte sålda då, säger Lars Nordensvärd.

Under hösten syntes också en inbromsning på marknaden i Stockholmsregionen generellt.

Petronella Tell, fastighetsmäklare vid Fastighetsbyrån på Värmdö, tycker att utbudet av bostäder just nu är ”normalt för januari”.

– Det var rätt många visningar i söndags. En del av dem som inte fick sålt i höstas har väntat och går ut nu i januari, säger Petronella Tell och tillägger:

– I höstas var säljarna inte riktigt med på tåget. De ville ha samma pris som grannen fått tidigare och köparna ville vänta. Men köpare och säljare verkar mötas lite bättre nu.

Enligt nya regler, som träder i kraft i vår, ska hushåll med lån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten behöva amortera mer än de är tvungna till idag. Läs mer här, på Finansinspektionens hemsida.

Det är inte ovanligt att kunder har frågor om de nya reglerna, säger Lars Nordensvärd vid Svensk Fastighetsförmedling på Värmdö.

Finns kunder som vill ”passa på” att ta lån och köpa bostad innan de nya reglerna träder i kraft?

– Ja, historiskt ser man alltid en liten rusch innan nya regler börjar gälla. Sedan blir det ibland segt en månad och sedan brukar det nya sätta sig, säger Lars Nordensvärd.