Varannan Solnatjej har ofta huvudvärk och känner sig deppig. Foto: Mostphotos

Många tonårstjejer i Solna mår dåligt

6 av 10 har svårt att somna. Varannan är missnöjd med sitt utseende och ofta ledsen. Den psykiska ohälsan är utbredd bland Solnas tjejer, visar Stockholmsenkäten som släpps idag, torsdag.

  • Publicerad 06:01, 13 sep 2018

Stockholmsenkäten är en sammanställning av svar från elever i Stockholms län och enkäten rör bland annat psykisk ohälsa. Den är mer utbredd bland tjejer än i killar i Solna.

65 procent av tjejerna i tvåan på gymnasiet och 55 procent av niorna uppger att de har svårt att somna minst en gång i veckan. Nästan varannan har huvudvärk och ont i magen lika ofta. Varannan, och det gäller både tvåor och nior, svarar att de ofta känner sig ledsna och deppiga utan att veta varför. Som jämförelse svarar 17 procent av killarna att de ofta är deppiga.

Mer utsatta för mobbning

Många tjejer i Solna är också missnöjda med sig själva. 42 procent av tvåorna svarar att de skulle vilja ändra mycket på sig själva, det är näst högst i Stockholms län. Varannan Solnatjej svarar nej på frågan om de oftast är nöjda med sitt utseende.

Solnas tonårstjejer är dessutom mer utsatta för mobbning i sina skolor jämfört med sina manliga klasskamrater. Var tredje tjej i nian svarar att de blivit mobbade det senaste läsåret.