Många struntar i Sveavägens ”raggarhinder”

Fartguppen skulle få stopp på raggarstöket på Sveavägen. Men buset har fortsatt.

  • Publicerad 07:30, 5 okt 2018

Grannarnas protester mot raggarstöket på Sveavägen har pågått i flera år. I våras verkade det som att staden och polisen hade närmat sig en lösning efter samtal med de boende.

Farthinder installerades längs hela gatan och polisen införde ett stoppförbud. Men att mota bort de högljudda bilträffarna visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Det har inte fungerat. Jag pratade med en granne senast igår om att det behövs fler hinder. De har lärt sig hur de ska köra emellan, säger Anneli Olani som bor på gatan.

Nyinsatta p-vakter

Inte heller polisens stoppförbud har gett full effekt, menar hon.

– De stannar hela tiden ändå. Så jag vet inte vad man ska göra. Vi blev jätteglada när de införde detta och trodde att det skulle lösa sig men det har det inte gjort.

De tillfälliga farthindren på Sveavägen tas bort i vinter. Foto: Pekka Pääkkö.

Måns Gauffin är kommunpolis och menar att många närboende har varit positiva till insatserna. Samtidigt har de nyinsatta p-vakterna haffat många regelbrytare.

– Vi har haft många riktade insatser. Jag gissar att det har blivit en hel del böter, säger han.

”Inte löst problemet”

Även på trafikkontoret har man fått signaler om att många bilentusiaster struntar i reglerna.

– Vi har inte löst problemet. Om vi ska få till en långsiktig lösning måste det till större ombyggnationer där man gräver upp stora delar av gatan. Det kräver ganska mycket pengar, säger Caroline Quistberg, enhetschef på trafikplaneringsenheten.

De är ändå bättre än ingenting

Caroline Quistberg

I nuläget finns inga större ombyggnationer planerade. Däremot hoppas trafikkontoret få till ett eller två permanenta farthinder efter vintern. De tillfälliga fartguppen funkar nämligen inte när det är snö.

– Vi har haft tillfälliga fartgupp som ett prov. Det har fått ner farten men vi får inte ha vilka gupp som helst eftersom det kan kan ställa till det för bussarna. Vissa tycker att guppen är för snälla, men de är ändå bättre än ingenting, säger Caroline Quistberg.

Hinder i parken

Arbetet fortsätter i höst. Snart ska stadsdelsförvaltningen installera staket vid Vanadislunden för att förhindra raggarna från att parkera i parken och i höst planerar trafikkontoret att hålla ett nytt möte med de boende.