Nytt. Visionsbild på nya idrottshallen i Charlottendal. Foto: Arcona Arkitekter

Många sporter ska rymmas i nya hallen

Nu har markarbetena för den nya sporthallen vid Värmdö marknad startat. Det blir en fullstor multihall med läktare, och spegelsal på övervåningen.

  • Publicerad 11:46, 16 nov 2020

Bygget av en ny, fullstor idrottshall i Charlottendal, bredvid Värmdö marknad, har börjat förberedas, med byggstängsel och markjobb. Hallen ska ligga vid infarten till Charlottendal och Värmdö marknad, längs Blå Blomvägen, och serva skolor dagtid – framförallt den nya grundskolan som byggs intill sporthallen – och idrottsföreningar på kvällar och helger.

Spegelsal på övervåningen

Charlottendalshallen, som den kommer att heta, ska bli 20 gånger 40 meter stor och utrustas för att klara alla möjliga sporter, såväl bollsporter som gymnastik, kampsport och traditionell skolidrott.  

– Det är stort tryck på tider i alla våra hallar, så den här hallen kommer att bli fullt nyttjad från första dagen, säger Fredrik Nornvall, kultur- och fritidschef i Värmdö kommun.

Det blir också kafeteria, sex omklädningsrum och mötesrum och en vägg som kan dela av hallen vid behov. På övervåningen byggs en träningssal med speglar för till exempel dans och annan typ av gruppträning, enligt Fredrik Nornvall. Utanför planeras en miljö för spontanidrott, med konstgräs och aktivitetsytor.   

Hallen får även en mindre läktare med plats för cirka 270 personer att användas vid tävlingar och matcher.

Klar hösten 2022

Vilka föreningar som kommer att få tider i Charlottendalshallen är inte klart.

– Olika föreningar tränar i olika hallar runt om i kommunen och det är uppdelat ganska mycket geografiskt idag. Närheten för barn och unga spelar också roll. Så det är ett pussel vi måste lägga, säger Fredrik Nornvall.    

Charlottendalshallen kommer inte att specialutrustas för någon särskild idrott, enligt Fredrik Nornvall. Bland annat har funnits önskemål om fasta redskap för gymnastik.

– Vi vet att det finns ett behov men vi kommer inte kunna tillgodose det nu tyvärr, säger han.

Kommunen har budgeterat 75 miljoner kronor till att bygga hallen, plus 3,3 miljoner till inventarier och utrustning och 10 miljoner för utemiljön. Bygget drar igång under 2021 och den ska stå klar hösten 2022.

Arbete pågår. Här vid infarten till Charlottendal ska nya sporthallen få plats, ihop med nya förskolan och en ny grundskola. Foto: Eva Tonström

Idrottshallar i kommunen

G2 sporthall (hamnen)

Gustavsbergs sporthall (Ekvallen)

Värmdö sporthall (Värmdövallen)

Ösbyhallen

Ingaröhallen (Brunn)

Djurö sporthall (Djurö skola)

Grantomtahallen

Hemmestahallen (vid Hemmesta hög)

Visa merVisa mindre