MINNESSTUND. Många samlades på Annerstaskolans skolgård för att sörja den mördade 25-åringen. Foto: Claudio Britos

Många sörjde på skolgården

En 25-årig man sköts ihjäl på Annerstaskolans skolgård på torsdagskvällen. Dagen efter är det många sörjande som samlats på skolgården. "Alla kände honom", säger en ung kvinna.

  • Publicerad 17:48, 2 jul 2021

En polis sköts ihjäl i Göteborg. Han kommer att hamna i skuggan av det.

Solen steker över Annerstaskolans skolgård, men luften är tung av sorg. Människor sitter tysta, försjunkna i sin egen värld på bänkar och stolar. Andra gråter förtvivlat. Många kramar om varandra.

En minnesplats av blommor och ljus har skapats på den asfalterade gården. Bakom den sitter några unga killar och flera små pojkar.

På torsdagskvällen sköts en 25-årig man ihjäl här. Hans liv gick inte att rädda och han avled på skolgården.

– Han ställde alltid upp för alla. Vi har känt varandra sedan vi var små, säger vännen Arash Momeni.

Ögonen tåras. Han kom hit efter att hans vän skjutits ihjäl på torsdagskvällen. Men många människor ska ha varit på skolgården när mordet skedde.

– Det var en varm sommarkväll och det är alltid mycket folk här på kvällarna. Det är Flemingsbergs hjärta. Det brukar alltid vara glatt och livat. Nu är det tyst, något helt annat. Jag kan inte förstå att det är sant, säger en ung kvinna.

AVLED. 25-åringen sköts ihjäl vid 23-tiden på torsdagskvällen. Många ska ha varit på skolgården under den varma kvällen. Foto: Claudio Britos

Många var på skolgården

Mannen var välkänd i området.

– Alla kände honom, både stora och små. Han hälsade alltid på alla och brukade spela fotboll med min lillebror när han såg honom, säger kvinnan.

En man ställer fram dadlar och te. På ett annat bord står svalkande läskdrycker. En del kommer och går, lämnar blommor, men många sitter bara helt stilla och försöker ta in det ofattbara: En ung människa har nyss förlorat sitt liv här.

– Vad ska man säga, det är gatuvåldet. En polis sköts ihjäl i Göteborg. Han kommer att hamna i skuggan av det. Det handlar om människoliv i båda fallen, säger en man.

Två män har häktats

Polisen larmades till skolgården strax efter klockan 23 på torsdagskvällen.

– Det var många personer som fanns på platsen och det var upprörd stämning, vilket man kan förstå, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

Under fredagen greps och anhölls en man i 35-årsåldern, på sannolika skäl misstänkt för mord. På lördagen anhölls ytterligare en man, även han på sannolika skäl misstänkt för mord. Denne mannen är i 20-årsåldern. Båda männen har häktats.

Finns det koppling till gängkriminalitet?

– Vi får se vad utredningen ger. Utredarna vill inte uttala sig om det nu, men det är klart att man tittar på det.

Polisen fortsätter med dörrknackning och att gå igenom den tekniska undersökningen. Polisen har också ökad närvaro i området under helgen som en trygghetsskapande åtgärd och för att få in vittnesuppgifter.

Kyrkan håller öppet

Kommunens krisstöd arbetar i området i anslutning till minnesplatsen. Kyrkan i Flemingsberg har öppet fredag kväll och bemannas av personal från kyrkan och kommunen.

Fritidsgårdens planerade grillning på skolgården på fredagskvällen ställs in, men aktiviteter med vuxen närvaro arrangeras på fotbollsplanen bakom Annerstaskolan. Mobila fritidsledare och fältassistenter finns på plats och rör sig i området.