Inflyttade. Anna Blomster bor i Lindholmen med sin familj sedan fem år, här med sonen Jarl. I deras nybyggda område bor nästan bara nyinflyttade. Foto: Simon Rehnström

Många som är födda 1970 gillar Vallentuna

Ny statistik visar att nästan 30 procent av de som föddes i Vallentuna 1970 idag bor i kommunen. Många nya familjer flyttar också in, att det är nära naturen och har bra kommunikationer verkar spela roll.

  • Publicerad 09:35, 1 dec 2021

Det är Statistiska centralbyrån som har analyserat svenska folkets benägenhet att flytta från födelseorten. Man har följt de som föddes 1970 och noterat om de har bytt kommun fram till 2020.

Många svenskar, ungefär var fjärde person, har varit sin födelseort trogen.

Relativt populärt i Vallentuna

Nästan 30 procent av de som är födda 1970 i Vallentuna bor kvar i sin hemkommun. Cirka hälften av dessa har bott på annan ort och sedan flyttat hem igen.

Samtidigt har många flyttat, cirka hälften bor numera i en annan kommun i Stockholms län.

– Det är lätt att flytta mellan kommuner utan att behöva byta arbete vilket gör att det är enkelt att flytta, säger Karin Lundström på SCB.

Återvändare

Mitt i möter flera i centrum i Vallentuna som inte har bott så långe i kommunen, men på centrumgatan går 89-åriga Ulla Ek, som är född i Vallentuna. Sedan 2014 bor hon i en lägenhet nära centrum, det är första gången i sitt liv som hon bor i en lägenhet.

Inte långt från hennes lägenhet ligger huset där hon växte upp och där finns äppelträden från hennes barndom kvar i trädgården.

Hon lämnade Vallentuna i 25 år för Danderyd, men tycker det är bra att vara i Vallentuna igen, nära hennes son med familj och nära naturen.

– Det finns många ställen att gå till. Nu har man kostat på lite också med nya promenadstråk, säger hon.

Populärt bland barnfamiljer

Anna Blomster, 46 år, har precis varit hos tandläkaren med sin 7-åriga son Jarl, de är på väg tillbaka till skolan. Skolan ligger i Lindholmen, där de också bor i ett nybyggt område med många nyinflyttade.

Ursprungligen är Anna från Norrland och har bott i 25 år i Stockholm, men just i Vallentuna har familjen bott bara de senaste fem åren. Hon och hennes man skaffade hus och fick barn och nu är de kvar.

– Det är barnvänligt och lagom avstånd till allt. Bra kommunikationer med Roslagsbanan också, ja när den fungerar, säger hon och skrattar.

Många bor kvar. Flera av de som är födda 1970 trivs bra i Vallentuna. Nästan 30 procent av dem bor kvar eller har flyttat tillbaka till Vallentuna. Foto: Simon Rehnström

Här har flest flyttat från hemkommun:

Det tio kommuner i Sverige där minst andel födda år 1970 bor kvar i sin födelsekommun:

Salem

Solna

Sundbyberg

Burlöv

Upplands-Bro

Överkalix

Bjurholm

Järfälla

Botkyrka

Täby

Källa: Statistiska Centralbyrån

Visa merVisa mindre