Inte bara parker, utan också kyrkogårdar, fylls av folk när solen skiner. Foto: Ida Persson

Många solar och har picknick på kyrkogårdar

Sol och värme lockar många att ta fram picknickfilten – även på stadens kyrkogårdar. Men det är ett beteende som inte uppskattas av alla.

  • Publicerad 16:05, 7 jun 2018

– Varenda lunch är det som Eriksdalsbadet eller Kampementsbadet här, säger Thomas Persson som irriterar sig på att folk äter lunch på gräsmattorna alldeles intill gravstenarna vid Adolf Fredriks kyrkogård.

Han menar att problemet är nytt.

– På 80-talet satt ingen och solade på kyrkogården, det var ett fredat område, säger han.

Det är just på kyrkogårdarna som Thomas stör sig på att folk äter och solar. Att det sitter människor runt kyrkorna utan gravar har han inga problem med.

– Då är det per definition en gräsmatta det handlar om.

Thomas Persson gillar inte att folk har picknick vid gravar. Foto: Ida Persson

Solande inget problem för kyrkohedern

Även vid Kungsholms kyrka händer det att folk solar utanför kyrkan. Men kyrkoherde Michael Persson upplever inte att det är något större problem.

– Det är parkregler som gäller, det har staden bestämt. Man får inte dricka alkohol och jag tycker inte man ska rasta hunden här men det är parkregler som gäller. Det handlar om att visa omtanke och respekt, pietet, för platsen.

Tre platser utanför kyrkan är dock särskilt uppmärkta.

– Vi har en askgravlund, en minneslund och en askgravplats som alla är tydligt uppmärkta. Men där har jag aldrig sett folk sitta och ha picknick, säger Michael Persson.

Är det okej att ta av sig t-shirten för att sola vid kyrkan tycker du?

– Gud skapade oss som vi är. Tar någon av sig för att ligga ner och sola ryggen, så kan säkert en del människor bli upprörda, men jag har inga bekymmer med det.

Kungsholmens kyrka. Foto: Kristian Lönner