Ingrid Frykmo visar Oskar Sandin och Alice Sundqvist leksaker från förr. Riktigt kul med skomakarspel, tycker Oskar och Alice. Foto: Anna Wilson

Många sökte sig till vårsoligt Skansen

Skansen krisar på grund av coronasituationen och gårdarna har fått stänga. Men på lördagen var det många som besökte det klassiska friluftsmuseet i vårsolen. – Det har varit en härlig stämning här de senaste helgerna, säger museipedagogen Ingrid Frykmo.

  • Publicerad 15:19, 4 apr 2020

Håll samma avstånd mellan dig och andra som en liten älg.

Det är uppmaningen som alla Skansenbesökare får på ett anslag i kassan. Skansen må krisa i coronatider. Men uppmaningen att hålla avstånd till andra människor kanske behövs. För i kassan är det kö och vid lunchtid sjuder  Bollnästorget av ett myllrande folkliv.

Bra avstånd på djurspråk.

– Jag tror att folk tycker att det känns tryggt att vara här, eftersom man kan vara utomhus. Det har varit en härlig stämning här de senaste helgerna, säger Ingrid Frykmo, museipedagog.

Hon står ute på torget, klädd i folkdräkt och visar barn leksaker från förr.

Alice Sundqvist och Oskar Sandin har fastnat för skomakarspelet och så testar de att rulla tunnband.

Oskars mamma, Anna-Karin Sandin gillar att Skansen är en rolig plats där man kan umgås utomhus.

– Sedan har jag också hört att Skansen går dåligt och jag ville stötta.

”Fler besökare än vi trodde”

Lutade mot en solvarma, doftande stugväggar sitter besökare och äter picnic, dricker takeaway-kaffe eller bara lapar sol. Det är nästan litet svårt att hitta en ”egen” stugvägg.

– Det är flera besökare än vi trodde, konstaterar flera.

 

 

Åsenfåret Särla får sig en vårklippning. Foto: Anna Wilson

Kulturgårdarna och de flesta inomhusaktiviteter på Skansen håller just nu stängt på grund av corona.

Några av restaurangerna som har bordsservering håller öppet. Men man har glesat ut bland borden. På kaféet Petissan får bara tre gäster samtidigt hämta sitt fika vid disken. De flesta uppmuntrar till att äta eller fika utomhus.

Till påsk behålls samma restriktioner. Men i  fyra gårdar:  Väla skola, Skånegården, järnhandlarbostaden och i statarlängan har man dukat upp påskbord och påskpynt som besökarna får kika in genom fönstren på.

Det är många inte jobbar på kontoret just nu. Mitt i:s reporter Anna Wilson passade på att skriva artikeln om Skansen – på Skansen. Foto: Privat