67. En majoritet av de 91 sexköpare som greps i Stockholm vill få hjälp med att sluta köpa sex. Foto: Mitt i

Många sexköpare vill få hjälp att sluta köpa sexuella tjänster

Nyligen greps 91 sexköpare i Stockholm. 67 av dessa har nu tackat ja till få hjälp.

  • Publicerad 16:58, 13 maj 2021

Förra veckan deltog socialförvaltningen i Stockholm i Insats torsk, som pågick under sju dagar och resulterade i att 91 sexköpare togs på bar gärning.

Personal från Socialförvaltningen fick möjlighet att samtala med 82 stycken av dessa, varav 67 personer nu har tackat ja till vidare stöd av KAST-mottagningen. Det är ett nytt rekord, enligt Jan Jönsson (L), socialborgarråd.

91 sexköpare gripna i Stockholm – på en vecka

– Detta är ett exempel på mycket bra samarbete mellan socialtjänsten och polisen där vi kan erbjuda snabbt stöd både till utsatta personer och till sexköpare medan polisen kan fokusera på lagföring, säger han i ett pressmeddelande.

Prostituerade får också hjälp

Socialförvaltningen träffade också 28 personer som befann sig i prostitution. Alla har erbjudits akut stöd och fått information om Mikamottagningen, som är stadens specialistmottagning för personer i prostitution.

– Varje person som vi kan hjälpa ur prostitution är en enorm vinst för den enskilde men också för samhället. Vi kan inte acceptera att människor utnyttjas och blir utsatta för övergrepp. För att kunna hjälpa fler utsatta måste vårt nära och strukturerade arbete med polisen fortsätta. Jag som socialborgarråd kommer fortsätta att sätta denna fråga högt upp på den politiska agendan, säger Jan Jönsson.

Fler stockholmare ska få stöd att lämna sexhandeln

Mottagning som stöttar sexköpare

Flera kommuner i Stockholms län har anslutit sig till Stadens KAST- och MIKA-mottagningar.

Mottagningarna stöttar personer som har sålt sex och personer som vill sluta med sexköp och sedan årsskiftet tar mottagningarna emot och ger stöd till personer från flera grannkommuner.

Läs mer här

Visa merVisa mindre