Järfällas kyrkoherde Krister Kappel Foto: Claudio Britos

Många samtal om ensamhet under pandemin

För Järfällas kyrkoherde Krister Kappel har pandemin inneburit många samtal om ensamhet. Nu när pandemin förhoppningsvis börjar lida mot sitt slut längtar han efter att hålla gudstjänst framför hela sin församling.

  • Publicerad 10:17, 23 jun 2021

Jag tror den här pandemin kommer påverka oss för lång tid framöver.

"Pandemin har varit omtumlande. Vi har försökt ha så mycket verksamhet som möjligt men samtidigt försökt vara rädda om varandra och hålla restriktionerna. Vi har haft kyrkorna öppna varje dag för samtal. Det har varit viktigt att människor kan komma hit och ta en kopp kaffe, tända ett ljus och få ett samtal.

De flesta samtalen har handlat om ensamhet och om att uthärda och stå ut. Kyrkans funktion under pandemin har framförallt varit att fungera som medmänniskor.

Det som drabbats hårdast är kören, som inte träffats sedan december, och våra gudstjänster. Vi har haft gudstjänster för åtta personer och ibland har vi haft flera i de fall alla inte fått plats.

Via får Facebooksida har vi verkligen försökt nå ut med budskapet om att hålla ut. Vi har även gett tips och råd på hur man kan organisera sin vardag på bästa möjliga sätt. Jag har också skickat ut brev till alla över 70 i Järfälla där jag tackar dem för att de håller ut, håller sig hemma och håller sig friska.

Jag har i rollen som kyrkoherde försökt uppmuntra personal som inte vill något annat än att börja jobba. Det har varit en utmaning med all ovisshet, det har varit mycket om, vi får se och kanske.

Nu när restriktionerna har börjat släppa är det många som vill boka in dop. Många har väntat med det under pandemin.

Jag tror inte att vi kommer gå tillbaka till det som var innan. Jag tror den här pandemin kommer påverka oss för lång tid framöver. Jag tror mycket av det digitala är här för att stanna.

Det jag längtar mest efter är gudstjänsterna och att få se alla församlingsbor samlade i kyrkan. Och att få träffa alla mina nästan 90 medarbetare samtidigt."

Bloggar om Melodikrysset

Ålder: 60 år.

Bor: Söderhöjden

Famij: Gift med ett barn boendes hemma, två utflugna.

Husdjur: Hunden Hugo och katterna Alexi och Backy.

Hobby: Golf, bowling och att åka husbil. "Och Melodikrysset som jag bloggar om!"

Händer i sommar: "Det blir husbil i sommar men vi håller oss inom sverige. Vi hade gärna åkt till Frankrike, men vi väntar en sommar till."

Vaccinerad: "Ja, båda sprutorna."

Visa merVisa mindre

Järfällas kyrkoherde Krister Kappel Foto: Claudio Britos