Bilder efter branden i Rågsved. Foto: Läsarbild Privat

Många saknade hemförsäkring i brandhuset

Enligt uppgifter till Mitt i hade många av de boende i det brandhärjade höghuset i Rågsved ingen hemförsäkring. Något som kan innebära stora ekonomiska förluster då delar av byggnaden är allvarligt rökskadade.

  • Publicerad 15:56, 21 jan 2018

Klockan 12 på söndagen kallades de boende på Bjursätragatan 8 till möte på Nya Rågsveds folkets hus efter husbranden där minst fem personer fick föras till sjukhus och 50-talet personer evakuerades mitt i natten.

På mötet närvarade räddningstjänst, fastighetsägaren och representanter från försäkringsbolagen och de boende fick ta del av skaderapporten.

– Det var en ganska surrealistisk stämning, när folk inte vet vad som skett med deras hem, säger en av de boende, Johan Nilsson Borssén.

Lägenheten på våning två, där branden startade är helt utbränd. Våningsplanen över är allvarligt rökskadade och de två underliggande planen har lindriga rökskador.

Bild på rökskadorna efter lördagsnattens brand. Foto: Privat.

– Det var skönt att höra, lite tur i oturen, säger Johan Nilsson Borssén, som bor på första våningen över markplan.

Saknar hemförsäkring: ”Körda”

Men för andra kan det ha gått betydligt mer illa.

På mötet framkom att många av de boende helt saknar hemförsäkring.

– En familj som flyttade in för två veckor sedan från Polen frågade vad som skulle hända härnäst. Jag frågade om de hade hemförsäkring. De sa nej. ”Då är ni körda” svarade jag, säger Johan Nilsson Borssén.

Folkets hus och medborgarkontoret i Rågsved har under dagen varit bemannad med krisberedskap, och Stockholms stad har utlovat hjälp till de som inte haft någon hemförsäkring.

Får flytta in igen

Efter mötet har de boende fått tillträde till sina hem och de som vill och inte har för stora rökskador kan flytta tillbaka redan under söndagen.

Men Johan Nilsson Borssén, vill inte utsätta sin 1-åriga son för röklukten.

– Nej, vi sover hos min pappa i natt. I morgon ska jag ringa till vårdcentralen eftersom jag känner mig tung i lungorna efter natten. Jag tror inte så många är sugna på att sova i huset i natt.

Polisen har ännu inte kunnat genomföra en teknisk undersökning för att se hur branden började. Men enligt uppgifter till SVT har tre av de som fördes till sjukhus skrivits ut.