Statens institutionsstyrelse, Sis, är en myndighet som bland annat ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med "allvarliga psykosociala problem". Det vill säga ungdomar som är kriminella och/eller har missbruksproblem.

Får röra sig fritt

Det är vanligt med rymningar från Sis-hemmen, rapporterar Dagens Nyheter. Hittills i år har 164 så kallade ”avvikelser” registrerats.

– Det kan inträffa när som helst. Det är bara så eftersom våra ungdomar har rätt att röra sig ute på området, säger Zdravko Miholic, institutionschef på Sis-hemmet Eknäs i Enköping, till DN.

Från Eknäs har de varit två rymningar under juni i år. När ungdomarna sedan släpps ut är det inte ovanligt att de återfaller i kriminalitet.

Lovade bättring

Justitieminister Morgan Johansson (S) lovade i januari i år att säkerheten skulle höjas, behandlingsformerna förbättras och ett slags ”eftervård” införas efter frigivning av unga våldsbrottslingar. Men planerna har gått i stå och någon utredning om dessa förändringar har ännu inte ens tillsatts.

Tidigare kritik

Det är inte första gången det riktas kritik mot Sis-hemmen. För några år sedan vittnade personal om det var vanligt med drogmissbruk inne på Sis-hem för tvångsvård av missbrukare.

Facket Seko har uttalat att Sis, i stället för att vara en plats för vård har blivit en plats för "förvaring".