Tvångsvård. Sis är en myndighet som bland annat ansvarar för vård av kriminella ungdomar. Foto: Mostphotos

Många rymmer från Sis-hem

Det är vanligt med rymningar från Sis-hem där unga kriminella vårdas. Från Eknäs i Enköping skedde två rymningar i juni.

  • Publicerad 11:29, 13 jul 2021

Statens institutionsstyrelse, Sis, är en myndighet som bland annat ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med "allvarliga psykosociala problem". Det vill säga ungdomar som är kriminella och/eller har missbruksproblem.

Får röra sig fritt

Det är vanligt med rymningar från Sis-hemmen, rapporterar Dagens Nyheter. Hittills i år har 164 så kallade ”avvikelser” registrerats.

– Det kan inträffa när som helst. Det är bara så eftersom våra ungdomar har rätt att röra sig ute på området, säger Zdravko Miholic, institutionschef på Sis-hemmet Eknäs i Enköping, till DN.

Från Eknäs har de varit två rymningar under juni i år. När ungdomarna sedan släpps ut är det inte ovanligt att de återfaller i kriminalitet.

Lovade bättring

Justitieminister Morgan Johansson (S) lovade i januari i år att säkerheten skulle höjas, behandlingsformerna förbättras och ett slags ”eftervård” införas efter frigivning av unga våldsbrottslingar. Men planerna har gått i stå och någon utredning om dessa förändringar har ännu inte ens tillsatts.

Tidigare kritik

Det är inte första gången det riktas kritik mot Sis-hemmen. För några år sedan vittnade personal om det var vanligt med drogmissbruk inne på Sis-hem för tvångsvård av missbrukare.

Facket Seko har uttalat att Sis, i stället för att vara en plats för vård har blivit en plats för "förvaring".

Eknäs

Sis ungdomshem Eknäs tar emot icke skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk.

Eknäs har akut-, utrednings- och behandlingsavdelningar. Samtliga avdelningar är låsta. 

Hemmet har också en egen skola, Eknässkolan.

Visa merVisa mindre

Personal tafsade på boendet

Nyheter Anställda på ett LSS-boende i Enköping beskrivs som gränslösa av andra medarbetare, och ska ha krupit ner i samma säng som vårdtagaren. Även tafsningar och nedbrottningar ska ha förekommit.fredag 23/7 13:43

Musikalisk motorist inför rätta

Nyheter En 21-årig man får 1 000 kronor i böter för förargelseväckande beteende. Mannen har fört oljud genom att i fordon spela hög och störande musik.Det hände den 11 juli 2021 på Fjärdhundragatan i...fredag 23/7 12:53