Semmeldags. De stora semlorna verkar bli mest poppis i år. "Folk passar på att njuta av livet nu", tror Benjamin Fritzdorf. Foto: Bageri Ekerö

Många redo för gräddig tjuvstart

Fettisdagen infaller i år den 16 februari. Men många är redan sugna på semlor – Bageri Ekerö tar kunderna till hjälp för att få dem så smarriga som möjligt.

  • Publicerad 14:09, 11 jan 2021

På Bageri Ekerö är semmelbaket redan igång, mer än en månad innan fettisdagen.

– Vi smygsäljer små kvantiteter, och testar oss fram med mandelmassa, grädde och olika storlekar, säger Benjamin Fritzdorf som arbetar på begeriet.

Tanken är att förädla konsten för att servera den perfekta semlan när det sedan väl gäller.

– Vi frågar kunderna: Vad tyckte du? För mycket grädde? För lite mandelmassa? När vi plockar undan tallrikarna kollar vi om semlan är uppäten eller om den ska vara mindre. Man vill inte slänga för mycket när branschen går på knäna, säger Benjamin Fritzdorf.

Efterfrågan på semlor är stor, och under pandemin är det kanske viktigare än någonsin att tillfredsställa kunderna.

– Det gångna året har ju varit speciellt. Det har inte varit ett år för nytänk utan det har handlat om att överleva.

– Varje år kommer semlan tidigare. Egentligen vill låta den vara speciell men det finns också en press. Vissa matbutiker började skylta om semlor i juli.

Vaniljkräm på Färingsö konditori

På Färingsö konditori börjar man sälja semlor ungefär en månad innan fettisdagen.

– Man kan inte ha semlor varje dag för då blir det inte lika speciellt på fettisdagen, säger Johnny Sohrabi som jobbar på konditoriet.

– Folk frågar ju oss under hela året om vi har semlor, men vi börjar baka dem den 19 januari och fortsätter fram till sista februari. När vi väl bakar dem använder vi både mandelmassa och vaniljkräm.