Arkitekten Viktor Becker har skissat på förslaget. Foto: Åsa Sommarström

Många reaktioner på Mitt i:s vision om Nordens Venedig

I ett reportage har Mitt i skissat på hur Stockholm skulle kunna få fler båtplatser. Efter artikeln har många läsare hört av sig med glad tillrop, egna förslag – och en del kritik.

  • Publicerad 11:55, 13 sep 2020

Tillsammans med arkitektkontoret Utopia har Mitt i skissat på en vision för hur Stockholm skulle kunna utnyttja närheten till vattnet bättre – och bli Nordens Venedig på riktigt.

Genom att låta stans båtklubbar bygga ut sin bryggor mot att de låter staden anlägga strandpromenader i hamnområdena skulle de bli tillgängliga för allmänheten.

Så blir Stockholm Nordens Venedig – på riktigt

Stan är full av vatten

Utopia tänker sig också att detta skapar ett sammanhängande stråk – en skärgårdsloop – som binds ihop med strandpromenader samt gång- och cykelvägar genom parker och naturområden.

Utmärkt tänk. Som inflyttad och flitig resenär har jag alltid önskat att Stockholm skulle tillvarataga sina främsta helt unika resurser. Dvs vattnet.

Läsare

Många läsare har hört av sig efter reportaget. En av dem skriver:

”Läste er artikel angående Utopias visioner om skärgårdsloopen. Toppenbra tycker jag! Vi är PINSAMT dåliga på att utnyttja våra fantastiska vattenlägen i Stockholm!”

En annan läsare föreslår att fler arkitekkontor borde bjudas in: ”Mitt i skulle kunna lyssna med andra arkitektföretag också. Annars tycker jag det är läge för en arkitekttävling – allmän eller för inbjudna.”

Intressant artikel om Skärgårdslopen. Vi utnyttjar vattnet alldeles för lite. Vi skulle ha färjor och dessa skulle drivas på solceller.

Läsare

Men en del läsare har också påpekat vissa saker saknas i reportaget:

”Kul att ni tar tag i frågan och att ni drar upp stora visioner. Ni har dock missat en mycket väsentlig del – båtarna står på land 7 månader om året – så det behövs även områden på land.”

Och alla är inte positiva till idén:

”Det är en mycket dålig idé. Båtar har en riktigt stor negativ miljöpåverkan när det gäller vatten. Båtlivet kommer år efter år undan. De flesta motorer går uteslutande på bensin och läckage hör till vardagen. Båtarnas färger och antimögelbehandlingar hamnar i vattnet. Det känns oansvarigt att läsa era artikel och jag blir faktiskt på riktigt upprörd.”

Läsarnas egna förslag

Många har också spunnit vidare på idéen och kommit med konkreta förslag:

  • ”Varför görs inget vid Riddarholmen? Stans bästa solläge skulle kunna få uteserveringar, caféer, restauranger. Skapa ett strandhäng med palmer och hängmattor.”
  • ”Söder Mälarstrand är fint, men bryggor och båtar ligger så tätt att vattnet knappt syns. Glesa ut dem och skapa flytbryggor med restauranger. Skapa ett stråk med små bodar med hantverk och glass.”
  • ”Skapa fler sittbryggor ut i vattnet vid Norr Mälarstrand. Skapa promenadstråk och cykelvägar vid Årstaviken och caféer längs kajerna.”
  • ”Rusta upp Blekholmsterrassen vid Klara sjö.”
  • ”Sätt upp fler badstegar vid alla stränder och bryggor.”