Efter Mitt i Söderorts artikel i början av april om att Älvsjöbadet i Hagsätra ska bli betalbad efter en omfattande renovering med uppvärmda bassänger, tog diskussionen fart i kommentarsfält på sociala medier.

Majoriteten av läsarna är positiva till att badet ska rustas upp, men utrycker missnöje kring att badet nu kommer att kosta. I dagsläget planeras kostnaderna till 80 kronor för vuxna och 20 kronor för barn, något som flera av läsarna anser kan bli dyrt i längden.

”Tycker att det är viktigt att det ska vara överkomligt också för familjer som är kvar i stan på sommarlovet, och inte har råd med semesterresor”.

Andra läsare är positiva till att badet nu ska rustas upp och är beredda att betala en slant för det. Så här utrycker sig en annan läsare:

”Blir ju superbra. Det har verkligen varit eftersatti många år. Klart man betalar för förbättringar. Inget är gratis.

Ville utreda vidare

En omfattande renovering av badet samt en inträdesavgift röstades igenom av majoriteten i idrottsnämnden och fastighetsnämnden tidigare i vår. Samtliga ledamöter var positiva till en upprustning av badet, däremot ställer sig Socialdemokraterna och Vänsterpartiet emot att Älvsjöbadet ska bli ett betalbad och anser att det bör utredas vidare kring konsekvenserna av ett alternativt betalbad.

Hassan Jama (V), vice ordförande i idrottsnämnden, anser att det bör tas hänsyn till att badet ligger nära de socioekonomiskt utsatta områdena Rågsved och Hagsätra. Han vill att man utreder möjligheten att låta Älvsjöbadet fortsatt vara kostnadsfritt även efter upprustningen.

– Det handlar om socioekonomiska aspekter i området. Det här är ingen innerstadsbassäng. Men måste det vara inträde för att vi ska klara det efter upprustningen så ser jag en symbolisk summa för vuxna och gratis för barn.

Kan bli subventioner

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) svarar i ett mejl till Mitt i att det är meningen att badet ska vara tillgänglig för alla oavsett ekonomi och skriver vidare:

”Dessutom kommer förutsättningarna för både livsviktig simundervisning och fysisk aktivitet bli betydligt bättre i en tempererad bassäng. Alla Stockholms uppvärmda bad i dag är betalbad och det är också en billig aktivitet. Men vi ska se över om det finns behov att göra ytterligare subventioneringar för de som behöver”.