Avgift. Att Älvsjöbadet blir betalbad är något som oror flera av Mitt i:s läsare. Foto: Madelene Hergils

Många reaktioner på betalbad

Reaktionerna på nyheten­ att Älvsjöbadet ska renoveras och bli betal­bad har varit många. Flera utrycker oro för att avgiften ska stänga ute familjer med sämre ekonomi. Nu meddelar idrottsborgarrådet att subventioner ska ses över.

  • Publicerad 15:57, 6 maj 2022

Det handlar­ om socio­ekonomiska aspekter­ i området.

Emot. Hassan Jama (V), vice ordförande är emot beslutet att Älvsjöbadet ska bli ett avgiftsbad och är oroad att det kan slå mot familjer i med sämre ekonomi. Foto: Björn Dalin

Efter Mitt i Söderorts artikel i början av april om att Älvsjöbadet i Hagsätra ska bli betalbad efter en omfattande renovering med uppvärmda bassänger, tog diskussionen fart i kommentarsfält på sociala medier.

Majoriteten av läsarna är positiva till att badet ska rustas upp, men utrycker missnöje kring att badet nu kommer att kosta. I dagsläget planeras kostnaderna till 80 kronor för vuxna och 20 kronor för barn, något som flera av läsarna anser kan bli dyrt i längden.

”Tycker att det är viktigt att det ska vara överkomligt också för familjer som är kvar i stan på sommarlovet, och inte har råd med semesterresor”.

Andra läsare är positiva till att badet nu ska rustas upp och är beredda att betala en slant för det. Så här utrycker sig en annan läsare:

”Blir ju superbra. Det har verkligen varit eftersatt
i många år. Klart man betalar för förbättringar. Inget är gratis.

Tillgängligt. Idrottsborgarråd Karin Ernlund menar att badet ska vara tillgängligt för alla oavsett ekonomi och att ytterligare subventioner ska ses över. Foto: Linda Gren

Ville utreda vidare

En omfattande renovering av badet samt en inträdesavgift röstades igenom av majoriteten i idrottsnämnden och fastighetsnämnden tidigare i vår. Samtliga ledamöter var positiva till en upprustning av badet, däremot ställer sig Socialdemokraterna och Vänsterpartiet emot att Älvsjöbadet ska bli ett betalbad och anser att det bör utredas vidare kring konsekvenserna av ett alternativt betalbad.

Hassan Jama (V), vice ordförande i idrottsnämnden, anser att det bör tas hänsyn till att badet ligger nära de socioekonomiskt utsatta områdena Rågsved och Hagsätra. Han vill att man utreder möjligheten att låta Älvsjöbadet fortsatt vara kostnadsfritt även efter upprustningen.

– Det handlar om socioekonomiska aspekter i området. Det här är ingen innerstadsbassäng. Men måste det vara inträde för att vi ska klara det efter upprustningen så ser jag en symbolisk summa för vuxna och gratis för barn.

Kan bli subventioner

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) svarar i ett mejl till Mitt i att det är meningen att badet ska vara tillgänglig för alla oavsett ekonomi och skriver vidare:

”Dessutom kommer förutsättningarna för både livsviktig simundervisning och fysisk aktivitet bli betydligt bättre i en tempererad bassäng. Alla Stockholms uppvärmda bad i dag är betalbad och det är också en billig aktivitet. Men vi ska se över om det finns behov att göra ytterligare subventioneringar för de som behöver”.

Några av reaktionerna

"Badar man varje dag under en månad får man betala 2400 kr för en vuxen. Tidigare kostnad 0 kr. Lite skillnad, tyvärr till det sämre"

"Ja det behövs högre staket och badvakter mm så det är bra med en prishöjning"

"Slår mot alla familjer o barn som inte har råd att ens göra det på lovet!"

"Låter alldeles för dyrt"

"Kommer kanske leda till att fler barn/ungdomar får besöka badet på egen hand utan vuxna som behöver prioritera ekonomi."

"Avgiften är rimlig"

Visa merVisa mindre

Det här planeras

Tre nya byggnader byggs på platsen. En för personalen, en för omklädningsrum och toaletter samt en för driftteknik och förråd.

Vattenreningssystemen byts ut.

Undervisningsbassängen ska få en ny stålreling.

Alla tre bassänger ska bli uppvärmda.

Nya grillplatser.

Plats för spontanidrott och foodtrucks.

En inträdesavgift planeras. I dagsläget ligger­ avgiften på 20 kronor för barn och 80 kronor för vuxna.

Visa merVisa mindre