Sandra Uebelhart och Valerie Fautsch, Schweiz, kollar in lånecyklarna vid Zinkensdamm. Foto: Anders Göransson

Många protesterar när lånecyklar försvinner

Avslöjandet om att det troligen inte blir några lånecyklar i Stockholms stad nästa år har enligt Stockholm City Bikes fått närmare 3 000 av deras kunder att skicka protestmejl till trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). – Det kan nog stämma. Men de har inte gått ut med saklig information till sina kunder. De tycker jag är lite ohederligt av dem, säger Daniel Helldén.

  • Publicerad 17:07, 28 okt 2018

Nu på onsdag, den 31 oktober, plockas stadens lånecyklar bort för säsongen och det är stor risk att vi inte får se dem igen under nästa år.

Som Mitt i avslöjade i veckan har upphandlingen av ett nytt avtal om lånecyklarna havererat, och det kan dröja till 2020 innan vi får ett nytt avtal på plats.

”Enorm respons”

Stockholm City Bikes, som skött lånecyklarna i över tio år, har via mejl och en annonskampanj uppmanat sina kunder att protestera direkt till trafikborgarrådet för att få till en förlängning av sitt avtal med staden så att deras cyklar kan rulla även nästa år.

– Responsen har varit enorm. Förutom alla mejl till stadshuset har det varit tiotusentals kommentarer och interaktioner på sociala medier, säger David Klagsbrun, kommunikationsansvarig på Clear Channel, som äger City Bikes.

– Dessutom är det många som hört av sig till vår kundtjänst och säger att de inte förstår hur staden tänker. Det är människor som använder det här systemet varje dag för att ta sig till jobbet.

Bra för turister

Utbytesstudenten Sandra Uebelhart och hennes kompis på besök, Valerie Fautsch, tycker att det vore synd om lånecyklarna försvann.

– Det är bra att man kan låna en cykel och inte behöver ha en egen. Särskilt om man är här som turist, säger Sandra.

–Det är inte längre bara turister och besökare som använder lånecyklar, de har blivit en del av folks vardag, säger Lovisa Klockare, till höger. Kompisen Nicki McGlynn håller med. Foto: Anders Göransson

Även Lovisa Klockare och Nicki McGlynn, som Mitt i träffar vid Liljeholmen, gillar idén med lånecyklar.

– Det vore tråkigt om de försvann. Vi pratade faktiskt häromdagen om hur bra det är att möjligheten finns att låna cykel, säger Nicki.

Risk för skadestånd

Men avtalet med City Bikes har redan förlängts en gång på grund av att upphandlingen dragit ut på tiden. Enligt stadens jurister vore det inte förenligt med lagen om upphandling att förlänga det en gång till.

– Vi vill också ha ett lånecykelsystem, men det här handlar inte om det. Jag måste lita på våra jurister och de säger att vi skulle riskera stora ekonomiska skadestånd om vi förlängde avtalet, säger Daniel Helldén.