Kliande utslag är ett av symtomen på mässling. Foto: Mostphotos

Många oroliga efter mässlinglarm

Risken för mässlingsmitta är liten i Stockholm. Men många är oroliga, vilket visar sig i ett ökat antal sökningar på mässlingvaccination på 1177 Vårdguiden.

  • Publicerad 16:22, 28 dec 2017

Förra vintern uppstod ett utbrott av mässling i Stockholm. 15 fall konstaterades.

Under december 2017 har ett utbrott ägt rum i Göteborg, med nio fall. Mässling är mycket smittsamt och barnakuten på Sahlgrenska fick stänga en natt under mellandagarna för att ”vädra ut”.

Myter om vaccinationer skrämmer

I Sverige är mer än 96 procent av de 2-åriga barnen vaccinerade genom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Det är vid 18 månaders ålder som det så kallade MPR-vaccinet ges, vilket står för mässling, påssjuka och röda hund.

Det finns personer som är skeptiska mot att vaccinera sig själva eller sina barn.

Enligt Per Follin, smittskyddsläkare, florerar det myter som skrämmer bort en del från vaccination.

– Det här är ett väl beprövat vaccin men liksom alla medicinska behandlingar kan vaccin också ge vissa biverkningar. Efter mässlingvaccinet kan det bli en rodnad där man fått sprutan och låg feber som går över. Vissa får också hudutslag. Extremt ovanliga biverkningar är hjärninflammation som ses hos en patient på 10 miljoner vaccinerade, detta att jämföras med att hjärninflammation drabbar en person av tusen, som får mässling naturligt.

Viruset kan spridas till helt rum vid nysning

Sverige räknas egentligen som ett land som är fritt från mässling, enligt Per Follin. Däremot förekommer mässling i andra länder, så är man oskyddad (inte haft naturlig mässling eller blivit vaccinerad med två doser vaccin) kan man smittas utomlands och ta med sig smittan hem. Det var det som hände  i Stockholm i vintras.

Mässling är extremt smittsamt. Det räcker med att en smittad person hostar eller nyser, så sprider sig viruset i ett helt rum, eller en trappuppgång. Risken är stor att personer i närheten som är ovaccinerade, eller inte haft sjukdomen, då smittas.

Akutsjukhusen klarar trycket i helgerna

Sjukdomen i sig ger hög feber, torrhosta, kliande utslag och ljuskänslighet. Den varar 1-2 veckor. Men det är följdsjukdomarna som gör mässling till en allvarlig sjukdom. Förutom öroninflammation, bihåleinflammation och lunginflammation kan man få hjärninflammation, vilket kan ge skador som inte försvinner, eller som är livshotande.

Fler söker info på 1177

Efter utbrottet i Göteborg kan man nu se att stockholmarna oroar sig över smittan. På 1177 Vårdguiden har antalet sökningar på mässlingsvaccin ökat den senaste tiden.

Men någon förhöjd risk är det inte här just nu.

– Men vi måste vara vaksamma. Det kommer alltid att finnas en liten grupp individer som  av olika skäl är mottagliga och dessa kan drabbas om de utsätts för mässlingviruset, säger Per Follin.

 

Fakta

Symtom på mässling

Hög feber

Torrhosta

Utslag på kroppen

Irriterade och ljuskänsliga ögon

Vid misstänkt mässling, kontakta vårdcentral. Ring först, så du inte blir sittande i ett väntrum ifall du är smittsam.

 

Källa: Stockholms läns landsting
Visa merVisa mindre