Många nyfikna på minivillorna i Spånga

Minivillorna finns redan på flera håll i länet. Nu har de kommit till Spånga. – Många nyfikna har hört av sig, säger mäklaren Christian Göransson.

  • Publicerad 06:00, 10 aug 2018

På Arrendevägen i Sundby har man under våren och sommaren sålt tre små hus för 2,3 miljoner vardera. Två av bostäderna är på 40 kvadratmeter, det tredje består av två byggnader på 21 och 14 kvadratmeter. De har lockat med både träaltan och jacuzzi.

 

 

– Intresset har varit stort. Eftersom de är udda inslag på marknaden har många nyfikna hört av sig med frågor, även om de inte har tänkt att slå till just den här gången. Bland spekulanterna har det främst varit unga vuxna som ser det som ett alternativ till en bostadsrätt. Det blir som ett mellanting av en lägenhet och villa. Man får en tomt, altan och en parkeringsplats, säger Christian Göransson, ansvarig mäklare vid Fastighetsbyrån.

Det större huset är fyra meter i tak och har ett sovloft. Foto: Fastighetsbyrån

Det var 2014 som Attefallsreformen gjorde det möjligt för villaägare att utan bygglov uppföra ett litet hus på högst 25 kvadratmeter på tomten. I reformens kölvatten har det också kommit bostadsrättsföreningar vars syfte från början var att bygga ett litet hus bredvid ett större.

Vad gäller minivillorna i Spånga är det ett byggbolag som har stått för försäljningen av både tomternas huvudbyggnader och småvillorna.

– En del har ringt och frågat om ett Attefallshus får vara större än 25 kvadratmeter. Svaret är att det inte får vara större än så vad gäller markyta, men här har man i stället byggt på höjden för att få till en rymligare bostad med loft, säger Christian Göransson.