Stängt. Den olovligt förtöjda båten, som Mitt i skrev om i oktober, ligger fortfarande kvar till museets stora förtret. Foto: Johan Sjölund

Många ledsna för grinden vid Sjöhistoriskas brygga

"Balsam för själen", och "perfekt under pandemin". Sjöhistoriskas brygga har varit en älskad badplats för många Östermalmsbor och den nya grinden har väckt starka känslor på sociala medier.

  • Publicerad 06:00, 3 maj 2021

I mitten av april skrevs det senaste kapitlet i följetongen om Sjöhistoriska museets brygga i Djurgårdsbrunnsviken.

Efter flera års debatt satte museet åter igen upp en låst grind som hindrar allmänhetens tillträde.

– Det är med sorg vi känner oss tvungna att göra så här, sa museichefen Mats Djurberg som poängterade att grinden var en sista utväg för att lösa ett problem som hotade säkerheten för seglarskolan.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. I Facebookgruppen Vad händer på Östermalm har grinden diskuterats livligt, och många sörjer möjligheten att använda bryggan.

"För oss som tagit ett tidigt morgondopp eller ett kvällsdopp så är detta nu stoppat om Sjöhistoriska får bestämma. En grind är uppsatt som ser ut som " Välkommen till Alcatraz", skriver en Östermalmsbo.

Drabbar de som visar hänsyn

Somliga konstaterar att grinden är en oundviklig konsekvens:

"Om folk inte satt och söp på bryggan och trakasserade de ungar som ska rigga på sina optimistjollar och ha seglarskola där så skulle inte grindarna behövas".

Däremot är det synd att det drabbar de som sköter sig, menar en annan:

"Morgondopp vid bryggan har varit balsam för själen. (...) Vi som diskret smyger ned o visar varandra hänsyn, får, som alltid, lida för att några inte kan ta ansvar och vara rädda om det som verkligen är dyrbart".

Skyltat. Museet berättar själva om beslutet att sätta upp grinden vid bryggan. Foto: Mitt i