I två års tid har Nytorgsfesten fått stryka på foten på grund av pandemin.

I år skulle arrangörerna på relativt kort tid och med begränsade medel skulle få ihop festen som gick av stapeln den gångna helgen.

Trots knepiga förutsättningar rodde de projektet i hamn.

– Vi hade också en jäkla tur med vädret, det hjälper alltid, säger Jocke Stenhammar, som arrangerar festen tillsammans med Danny Saucedo och Tommy Mattsson.

Han uppskattar att 40 000–50 000 personer tog sig till Nytorget, som i dagarna tre bjöds på loppis, konserter, mat och dryck.

– På söndagen hade vi Latin Kings, Martin Mutumba och Danny Saucedo på scen. Det var en otroligt bra avslutning.

https://www.mitti.se/nyheter/antligen-nytorgsfesten-ar-tillbaka/repvee!XhrrmbCUiuzoAKHNFW0EJQ/

Anrik utställning

Fotoutställningen Planket, som i år firar 40 år, bjöd på en bildupplevelse i samband med festen. Under lördagen hölls även Midnattsloppet vars bana sträckte sig förbi Nytorget.

Mest glad var Jocke Stenhammar över den blandade publiken.

– Det var folk både från förorten och Söder – barn, vuxna och äldre. Det är otroligt roligt och det är det som gör hela festen.

– Sedan är jag som gladast när folk spontandansar på gatan, ett äldre par som tar en tango på Nytorget för att någon spelar salsa.

Ville ha hjälp

I våras efterlyste arrangörerna stöd från närområdet och några restauranger hakade på.

– Men vi måste hitta fler sponsorer, annars blir det tungt rent ekonomiskt.

Ska ni ha en fest igen nästa år?

– Absolut. Hundra procent. Vi vill växa, ha fler kvarter. Nu har vi en scen, men vi vill ha fler och sprida ut ljudkällorna och tider för spelningar. Det blir nog också grannarna glada för.