Många klenoder när Antikrundan kom till Haga

Det hade bara gått en timme av inspelningen av svt-succén ”Antikrundan” vid koppartälten i Haga i idag söndag. Men redan tisslades och tasslades det bland experterna om ett fynd utöver det vanliga.

  • Publicerad 16:21, 26 aug 2018

Kön ringlade lång utanför koppartälten i Hagaparken på söndagen. För första gången sedan 1998 var svt-succén ”Antikrundan” tillbaka i huvudstaden.

Två avsnitt som ska visas i januari spelades in.

Experterna funderade och värderade. Förväntansfulla besökare hade med sig totalt mellan 3 000 och 4 000 föremål.

– Alla får sina saker värderade. Men bara 60 av föremålen spelas in och av dem visas 30 i tv, säger programmets projektledare Ulrika Midunger.

Inget får egentligen avslöjas innan programmen sänds. Men det dröjde bara någon timme innan ett möjligt jättefynd dök upp, nämligen en målning av John Bauer. Innan värderingen trodde experterna att det var en originalmålning, och i så fall kan den vara värd 100 000-tals kronor.

Vi får vänta på svaret.

Emil hade åkt från Kolbäck för att kolla värdet på kassaapparaten från 1912.

En del mer udda prylar skulle också värderas. Till den kategorien får man väl räkna en stor kassaapparat från 1912.

– Vi har kommit hit med den från Kolbäck där den fortfarande används i familjens järnaffär varje dag, säger Emil. Apparaten väger 250 kilo.

Eva var nyfiken på från vilket land hennes kandelaber kommer. Hon vet att den är gjord 1899.

Eva från Solna hade med sig en praktfull kandelaber.

– Jag vill inte veta värdet utan mer om vad den användes till och i vilket land den är gjord. Vi hittade kandelabern på svärfars vind och den är en gåva till ett silverbröllop 1899.

Värderingarna pågick lite här och var, både utanför koppartälten och där inne.