Många känslor när kyrkoherde vägrar viga samkönade

Kyrkoherde Petter Sundelius i Matteus församling tänker inte viga samkönade, något som skapat stor debatt bland Mitt i Vasastans läsare. Vissa menar att de tänker gå ur Svenska kyrkan efter beslutet – andra menar att Sundelius agerar rätt.

  • Publicerad 16:00, 13 okt 2018

Matteus församlings nya kyrkoherde Petter Sundelius tänker inte viga samkönade par, berättade han i en intervju med Mitt i Vasastan.

– Det är en väldigt komplicerad fråga som jag brottats med i flera år. Jag brottas fortfarande med det. Men jag har kommit fram till att jag inte vill viga någon halvhjärtat. Kyrkan ska inte fördöma något men det är en annan sak för mig att välsigna.

”Går ur Svenska kyrkan”

Beslutet har engagerat många och har rört upp starka känslor hos Mitt i:s läsare. På Facebook lät kritiken inte vänta på sig.

Vissa menar att Sundelius bör få sparken efter sitt uttalande – andra uppmanar till att gå ur Svenska kyrkan.

”Skamligt!”, ”Vidrig människosyn” och ”Vilken dåre”, lyder några av kommentarerna.

”De i Matteus församling som är mot en homofobisk kyrkoherde bör gå ur svenska kyrkan”, skriver Ove, som får medhåll i form av tummen upp-markeringar.

”Ok, är medlem just i den församlingen men inte länge till efter att ha läst detta. Har funderat på att gå ur kyrkan och nu har jag bestämt mig”, skriver Helena.

Får visst medhåll

Men alla håller inte med. Christian menar att han inte ser något problem i ställningstagandet, och får också visst medhåll.

”När han välsignar någon så är det en personlig handling som logiskt sett måste läggas helhjärtat. Sen kan man diskutera varför han känner sig kluven i frågan; men att han inte lägger en falsk välsignelse kan han knappast klandras för”.

”Borde han ha rätt i att själv välja. Kyrkan är inte ägd av staten och ska därför inte tvingas viga samkönade. De kan väl gifta sig borgerligt eller hos annan församling enkelt”, skriver Dennis.

Råder inget vigseltvång

Enligt Svenska kyrkans regelverk måste alla församlingar i Svenska kyrkan tillgodose vigslar för samkönade. Det innebär att kyrkan måste hitta en präst som är beredd att viga paret, men att det inte råder något vigseltvång för enskilda.

Inom Matteus församling finns flera andra präster som viger samkönade, enligt Petter Sundelius.

– Jag kommer inte att ha några som helst problem med att se till att vigslar sker. De som vill bli vigda här får aldrig hamna i kläm, säger han.