Många hemmahopp i Näsbyparks TK:s stortävling

I nästa vecka avgörs Audi Danderyd Open, en deltävling i Sommartouren, på Näsbyparks TK:s grusbanor i Näsaäng. I fjol var hemmaklubben representerade i både herr- och damfinalen. Och även i år finns det gott om hemmahopp i turneringen.

  • Publicerad 13:56, 31 maj 2018

– Ja, i år ser det jättespännande ut. Vi har Anette Munozova som vann i fjol, och även Christoffer Solberg som var i final i fjol. Och så har vi ett helt koppel yngre spelare som har goda chanser att ta sig långt, säger Kenneth Bergbom, klubbchef i Näsbyparks TK.
Turneringen arrangeras för nionde gången. Under de sju första åren hade Näsbyparks TK inte en enda spelare framme i final, berättar Kenneth Bergbom. Men 2017 smällde det alltså till med två.

Munozova vann 2017

Anette Munozova, 27, vann sin final mot KLTK:s Hilda Melander medan 24-årige Christoffer Solberg föll mot GLTK:s Christian Samuelsson.

KLTK:s Hilda Melander föll i finalen i fjol mot Näsbyparks TK:s egen Anette Munozova. Mellan finalisterna står Kenneth Bergbom, klubbchef. Foto: Kent Åkesson

– Anette är i Turkiet och spelar en turnering nu och Christoffer har precis spelat en turnering i Uganda och plockat ATP-poäng – men båda kommer hem till vår turnering, säger Kenneth Bergbom.

Slutspel om SM-titeln hägrar

Audi Danderyd Open är en av tre A-klassade turneringar av totalt 21 deltävlingar på Sommartouren. Segraren får 9 000 kronor, både i dam- och herrklass.
När touren är färdigspelad går de åtta bästa vidare till ett slutspel där de gör upp om SM-titeln utomhus och 50 000 kronor till vinnaren.

”Hit kommer nästa generation”

– Vi har haft flera stora namn här. Mikael Ymer som spelar Franska Öppna nu vann här för tre år sedan. Och Rebecca Peterson, som gjorde bra ifrån sig i Paris nu, har också spelat här. Hit kommer nästa generation, de som siktar uppåt, säger Kenneth Bergbom.
Årets turnering inleds med kvalspel den 4–6 juni där 32 spelare gör upp om fyra platser i huvudturneringen. Där kliver tio direktkvalade spelare och två wildcards in, alltså totalt 16 spelare i huvudturneringen som inleds den 7 juni och avslutas med de två finalerna den den 9 juni.

Flera unga hemmahopp

Utöver Näsbyparks TK:s två finalister från i fjol finns flera yngre intressanta spelare från hemmaklubben med, berättar Kenneth Bergbom. En av dem är Linus Carlsson Halldin som i våras vann 16-årsklassen i JSM i Göteborg. En annan är 16-årige Gustav Ström.

– Han vann tre av de fyra största turneringarna i Sverige i sin juniorklass i fjol. Nu ska det bli spännande att se vad han kan göra mot äldre motstånd, jag tror att han står sig bra, säger Kenneth Bergbom.

Första finalen klockan 11 den 9 juni

Finalerna spelas alltså den 9 juni. Den första startar klockan 11, men det är ännu inte bestämt om herr-eller damfinalen spelas först.

Många åskådare var på plats under herrfinalen i fjol då Näsbyparks TK:s Christoffer Solberg (som syns i rött pannband) föll mot GLTK:s Christian Samuelsson. Foto: Kent Åkesson

– Nej, det bestämmer vi först efter semifinalerna på fredagen. Har vi någon egen spelare i den ena finalen så lägger vi helst den sist eftersom att den andra finalen brukar vara mer välbesökt, säger Kenneth Bergbom.
Brukar det komma många åskådare?
– Ja, på finaldagen är det alltid mycket folk. Då har vi som ett event, sätter igång grillen och grillar hamburgare. Och så bjuder vi in alla som har hjälpt oss under året så de får komma hit och äta en god buffé och se bra tennis – ett sommartack till alla våra ideella hjältar.