Många födda 1970 i Österåker har lämnat kommunen

Är Österåker en plats man stannar på eller lämnar? Av de som föddes här 1970 har de flesta flyttat iväg. Men andra andra flyttar in. Många av sommargästerna uppskattar närheten till havet så mycket att de bosätter sig permanent.

  • Publicerad 09:40, 1 dec 2021

Ny statistik visar att drygt 70 procent av de som föddes i Österåker 1970 har lämnat kommunen,

Det är Statistiska centralbyrån som har analyserat svenska folkets benägenhet att flytta från födelseorten. Man har följt de som föddes 1970 och noterat om de har bytt kommun fram till 2020.

Många svenskar, ungefär var fjärde person, har varit sin födelseort trogen.

Lätt att flytta i Stockholm

Drygt 70 procent av de som är födda 1970 i Österåker har lämnat sin hemkommun, av dem är det cirka 30 procent som bor utanför Stockholms län.

Det betyder att det är drygt 40 procent av de som är födda 1970 i Österåkers kommun som numera bor i en annan kommun i Stockholms län.

– Det är lätt att flytta mellan kommuner utan att behöva byta arbete vilket gör att det är enkelt att flytta, säger Karin Lundström på SCB.

Sommargästerna flyttar in

Österåkersbon Peter Zachrisson, 69 år har inte alltid bott här. Han är en av sommargästerna som har flyttat permanent till kommunen. Han och hans fru Kristina har landat i Brevik, där de byggde om sin sommarstuga för att kunna flytta dit på heltid.

De har haft den sen början av 80-talet, men byggde om den 2010. När barnen flyttade ut tyckte de att det kändes som ett naturligt val att flytta ut till den skärgårdsnära kommunen.

– Jag gillar havet och allt runtomkring. Det finns många fritidsintressen man kan göra här. Min uppfattning är att det är många som har flyttat hit, säger Peter.

Han lägger också till att han känner sig hemma i norrort, eftersom att han är från Upplands Väsby från början och hans fru är från Danderyd.

Billigare än Täby och Danderyd

Lena Halonen, 51 år, är född i Åkersberga och har flyttat hit till och från i omgångar, nu bor hon här sedan sommaren 2020. Hon har ofta flyttat utifrån var jobbet har legat och nu är jobbet nära i Åkersberga, dessutom har hon sin äldre mamma här. Det mesta i Åkersberga gillar hon, förutom centrumgallerian.

– På 70-80-talet var det mer som en gullig småstad här i centrum och inte en galleria. Det skulle bevarats mer som i Vaxholm, säger Lena Halonen.

Hon tror att många som är födda här flyttar tillbaka när de får barn, men också att det kommer många nya för att det byggs mycket och det är billigare att bo här än i närliggande Täby och Danderyd.

Sommargästen. Peter Zachrisson och hans fru Kristina har haft sommarstuga i Brevik sedan 1980, men 2010 byggdes de om den för permanentboende. De uppskattar skärgården. Foto: Simon Rehnström

Här har flest flyttat från hemkommun:

Det tio kommuner i Sverige där minst andel födda 1970 bor kvar i sin födelsekommun:

Salem 6,0 %

Solna 6,4 %

Sundbyberg 8,3 %

Burlöv 11,3 %

Upplands-Bro 11,9 %

Överkalix 14,9 %

Bjurholm 15,4 %

Järfälla 15,4 %

Botkyrka 15,8 %

Täby 17,3 %

Källa Statistiska Centralbyrån

Visa merVisa mindre

Hemvändare. Lena Halonen är född i Vallentuna, men har bott på flera ställen i Stockholm. Nu har hon landat återigen i hemkommunen, nära jobbet och nära sin mamma. Foto: Simon Rehnström

Hur har SCB gjort detta?

I analysen som SCB har gjort har de följt de som föddes 1970 fram till 2020.

Om man tittar på hela Sverige kan man se att det är lite vanligare att män bor kvar i sin födelsekommun och att de som bor kvar är ogifta.

De med eftergymnasial utbildning har i större uträckning flyttat.

Det är stora skillnader mellan olika kommuner. Varberg och Årjäng är två kommuner där mer än hälften av de som föddes i kommunen för 50 år sedan aldrig har flyttat därifrån.

Källa Statistiska Centralbyrån

Visa merVisa mindre