Det är Statistiska centralbyrån som har analyserat svenska folkets benägenhet att flytta från födelseorten. Man har följt de som föddes 1970 och noterat om de har bytt kommun fram till 2020.

Många svenskar, ungefär var fjärde person, har varit sin födelseort trogen.

Lätt att flytta i Stockholm

Drygt 70 procent av de som är födda 1970 i Österåker har lämnat sin hemkommun, av dem är det cirka 30 procent som bor utanför Stockholms län.

Det betyder att det är drygt 40 procent av de som är födda 1970 i Österåkers kommun som numera bor i en annan kommun i Stockholms län.

– Det är lätt att flytta mellan kommuner utan att behöva byta arbete vilket gör att det är enkelt att flytta, säger Karin Lundström på SCB.

Sommargästerna flyttar in

Österåkersbon Peter Zachrisson, 69 år har inte alltid bott här. Han är en av sommargästerna som har flyttat permanent till kommunen. Han och hans fru Kristina har landat i Brevik, där de byggde om sin sommarstuga för att kunna flytta dit på heltid.

De har haft den sen början av 80-talet, men byggde om den 2010. När barnen flyttade ut tyckte de att det kändes som ett naturligt val att flytta ut till den skärgårdsnära kommunen.

– Jag gillar havet och allt runtomkring. Det finns många fritidsintressen man kan göra här. Min uppfattning är att det är många som har flyttat hit, säger Peter.

Han lägger också till att han känner sig hemma i norrort, eftersom att han är från Upplands Väsby från början och hans fru är från Danderyd.

Billigare än Täby och Danderyd

Lena Halonen, 51 år, är född i Åkersberga och har flyttat hit till och från i omgångar, nu bor hon här sedan sommaren 2020. Hon har ofta flyttat utifrån var jobbet har legat och nu är jobbet nära i Åkersberga, dessutom har hon sin äldre mamma här. Det mesta i Åkersberga gillar hon, förutom centrumgallerian.

– På 70-80-talet var det mer som en gullig småstad här i centrum och inte en galleria. Det skulle bevarats mer som i Vaxholm, säger Lena Halonen.

Hon tror att många som är födda här flyttar tillbaka när de får barn, men också att det kommer många nya för att det byggs mycket och det är billigare att bo här än i närliggande Täby och Danderyd.