– Kommunerna har gjort fantastiska ansträngningar. Nationellt är det 74 000 platser, vilket är ett fantastiskt resultat, säger Jonas Johansson, kommunikationschef på länsstyrelsernasnationella samordningskansli.

Hur fullbelagda är platserna?– Det vet jag inte. Det är Migrationsverkets sak att ta dem i anspråk. Men det stora flertalet använder vi inte idag, utan är i beredskap.

Kristina Eineborg på Österåkers kommun har särskilt samordningsansvar för krigsflyktingar från Ukraina. Hon berättar att kommunen listat alla tänkbara platser man hittat, även sådana som inte är i iordningställda, exempelvis gymnastiksalar.

Just nu har man bara 60-65 flyktingar i sina evakueringsboenden, sedan ett 20-tal flyttats från kommunen av Migrationsverket. Det som förvånar Kristina Eineborg är att de övriga är kvar efter tre veckor, när myndigheten sagt att de bara skulle vara kvar några dagar. Några nya flyktingar har däremot inte kommit, än.

Skolor och gymnastiksalar

– Vi har fått besked av Migrationsverket att vi är en av tolv kommuner i Stockholms län som är aktiverade för att ta emot flyktingar. Övriga har fått besked att de inte behöver vara aktiverade.

I Länsstyrelsernas sammanställning delas kommunernas platser upp i boenden på kort respektive lång sikt. Kort sikt är tänkta som boenden i en vecka eller två - exempelvis i en gymnastiksal.

– Lång sikt är åtminstone upp till ett år. Det kan vara i ett serviceboende eller i en skollokal som inte används, förklarar Jonas Johansson på länsstyrelsernas nationella samordningskansli.

I Österåker är 612 av de 772 platser man anmält avsedda för boende på kort sikt, medan 160 är långsiktiga. Det kan jämföras med Täby och Vaxholm som anmält 115 respektive 28 platser, varav ingen är tänkt att vara på lång sikt.

Över 200 får hjälp av släktingar och bekanta

Men det är långt från alla flyktingar som hamnar i kommunernas evakueringsboenden, berättar Kristina Eineborg. Många får hjälp på andra sätt.

– I Österåker har vi dessutom 269 flyktingar som bor hos vänner, bekanta, släkt eller som har hittat privat boende. I Vaxholm är det 30 stycken, berättar hon.

Kristina Eineborg säger också att Österåker planerar för ett mer långsiktigt flyktingmottagande. Som en del i det beslutade kommunstyrelsen nyligen att kommunala bostadsbolaget Armada ska öronmärka hälften av alla lägenheter som blir lediga till ukrainska flyktingar.