"Många feminister tycker att det är banalt att nagellack skulle vara feministiskt"

Tycker du att syrapeeling, serum och läppstift låter löjligt? Sätt på dig ett par feministiska glasögon så kanske det blir roligare. Det gjorde Annahita Yazdi från Hökarängen och idag driver hon en feministisk skönhetsblogg inför storpublik.

  • Publicerad 11:29, 1 mar 2016

Åh, jag önskar att jag kunde uppleva syrapeeling igen för första gången!

Din blogg har slogan Smink som killar hatar, kan du berätta varför?

– Jag har alltid haft en dragning till mustiga läppstift och skrikiga nagellack. Killar tycker att det inte ska synas att tjejer är sminkade samtidigt som de absolut inte får vara osminkade. Jag gillar smink som killar hatar helt enkelt.

Varför är det viktigt att skriva ut att det är en feministisk skönhetsblogg?

– Feminismen är den ideologi som jag utgått ifrån hela mitt vuxna liv. Den påverkar allt jag gör och mitt språk. Jag har en skönhetsblogg med politisk grund och det tror jag att många som gillar blandningen politik och banaliteter saknat tidigare. Mina läsare behöver inte vara oroliga för att jag ska propagera för en inskränkning av aborträtten.

Så din blogg fungerar som ett andrum för dem som känt sig som dåliga feminister när de sminkat sig?

– Jag tror det. Den har förhoppningsvis breddat bilden av en feminist i alla fall. Typ – man får vara en batikhäxa som hatar män, men ändå gilla nagellack.

I en uppmärksammad intervju med Kajsa Ekis Ekman nyligen sa hon att ”det finns inget feministiskt i att måla naglarna” och tyckte att alla borde erkänna att de egentligen bara vill vara snygga…

– Jag tycker att hon hade många bra poänger. Skillnaden är att jag inte har uppfattat det som att någon påstår att nagellack är feministiskt. Däremot håller jag med Ekis om att vi måste komma bort från det här individperspektivet. Allt feminister gör ska tolkas. ”Jaha, du äter kött – men är inte du feminist? Du dricker earl grey-te - jaha!”. Folk poserar med sin livsstil. Om jag ska köpa en cykel frågar någon om vilka rättigheter de som gjort den har. Men inte fan vet jag – det är en cykel! Jag tror att vi måste vara snällare mot varandra. Dessutom blir det roligare om jag bara ”Bettan, fan vilket fett nagellack du har” när jag hänger med tanterna i kopiatorrummet på mitt jobb. Jag kan inte vara den feministen som bara ”ska du ha stringtrosor?!”. Jag älskar jante! Vem fan är jag att kritisera någon annans val?

Har du känt dig nedvärderad av andra feminister för att du har en skönhetsblogg?

– Absolut. Det känns som att stora delar av den feministiska världen tänker att det är banalt att nagellack skulle vara feminism. Men jag menar inte att det är en feministisk handling att måla naglarna. Däremot är det feministiskt att sluta förhålla sig till det folk förväntar sig av en.

Har du alltid gillat smink och krämer?

– Som 13-årig nyfrälst feminist började jag i någon konstig förvillelse hata allt som var feminint. Jag strävade efter att se ut som en pojke med skjorta och slips, väldigt pretto. Jag trodde att jag var fri bara för att jag hade slips. Ett tydligt uttryck för patriarkalt förtryck - att jag försökte eftersträva manliga attribut för att det anses mer värt. Men jag längtade hela tiden efter att måla naglarna och sätta på mig ett fett läppstift. Till slut orkade jag inte stå emot den där längtan.

Vad är det som är så bra med smink och sånt?

– Vem älskar inte att måla i sitt eget ansikte?! Jag kan längta tills jag får gå upp på morgonen och sminka mig. Skönhetsprodukter är en fysisk upplevelse. Min kvällsrutin är som en ritual. Åh, jag önskar att jag kunde uppleva syrapeeling igen för första gången!

Hatar din kille ditt smink?

– Nej, han älskar det! Han har börjat lära sig mer och mer och kan fråga vad som är skillnaden på en highlighter och ett serum. Jag trodde aldrig att jag skulle träffa en man som är nyfiken på mitt intresse.

Annahita Yazdi

Ålder: 28

Bor: Hökarängen

Gör: Bloggar om skönhet på whinar.se och pluggar juridik. Har skrivit om skönhet och smink för Nöjesguiden.

3 bästa skönhetsgrejerna: Cuccios snabbtorkande överlack "high gloss top coat". Helt transparent puder med hyaluron-syra från By terry, heter "hyaloronic hydrapowder". Bare minerals läppglans "Marvelous moxie" i färgen "smooth talker" – För att den är så göttig och vårdande!

Visa merVisa mindre