Felparkerad. Flera hör av sig om felparkerade bilar i kommunen. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Många felparkerade bilar på Ekerö

Ekerö kommun har fått mycket samtal om långtidsuppställda fordon. Något som de ofta inte kan göra något åt då det inte är deras mark.

  • Publicerad 11:36, 21 sep 2020

Bortforslas. Bilar som står på kommunens mark kan bortforslas av kommunen. Foto: Mostphotos

Ekerö kommun har under sommaren och nu inpå hösten fått många frågor och klagomål om bilar som stått felparkerade under lång tid.

– Om fordonen eller bilarna är parkerade på kommunens mark är det kommunens uppgift att flytta bilarna, men när det är privat mark är markägaren själv skyldig att inkomma med en hemställan för att kommunen ska kunna påbörja en utredning om fordonsflytt, säger Therese Holm, trafikhandläggare på Ekerö kommun.

Många kvarter i centrala delarna av Ekerö är privat mark, något som inte alltid folk är medvetna om.

– Vi hade till exempel en bil som stod på Träkvista framför Coop och den lilla marken var inte kommunens mark.

Försöker bistå

Ofta ringer kommunen markägaren och försöker skynda på även om det egentligen inte är kommunens ansvar.

– Men vi kan aldrig gå in på någons mark och flytta en bil, det är brottsligt, säger Therese Holm.

Fordonen det rör sig om är antingen övergivna bilar eller att en bil har gått sönder och ägaren inte kan flytta den omgående. Det kan även röra sig om stulna bilar som saknar registreringsnummer eller där chassinumret är dolt.

– Om en övergiven bil står länge i ett centrumläge då blir ofta bilen utsatt för vandalisering, stöld eller bilbrand, då blir det ofta många som hör av sig, säger Therese Holm.

Regeringen har diskuterat nya riktlinjer för hur kommunen lättare ska kunna flytta fordon men handläggningen har blivit uppskjuten på grund av det rådande läget.

Snippan på trädet tillbaka vid slottet

Nyheter "Inte trevligt att infarten till världsarvet ser ut så" För nästan ett år sedan pryddes en trädstam i närheten av Drottningholms slott med en stor snippa. Ett drag som inte var helt uppskattat av förvaltarna som snart täckte över målningen. Nu är snippan...måndag 19/10 17:11

Judo på fritis en gång i veckan

Nyheter Disciplin, ordning och ritualer i stället för mobiler och tv-spel Självklart ska barnen få lära sig judo! På Träkvista fritisklubb styr barnen numera stegen mot Ekerö Budo för gratis träning en gång i veckan.fredag 16/10 16:20

Massor av kul på höstlovet

Nyheter Sugen på att testa nya aktiviteter på höstlovet? Här är några tips på allt som händer på Ekerö.fredag 16/10 13:40