Felparkerad. Flera hör av sig om felparkerade bilar i kommunen. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Många felparkerade bilar på Ekerö

Ekerö kommun har fått mycket samtal om långtidsuppställda fordon. Något som de ofta inte kan göra något åt då det inte är deras mark.

  • Publicerad 11:36, 21 sep 2020

Bortforslas. Bilar som står på kommunens mark kan bortforslas av kommunen. Foto: Mostphotos

Ekerö kommun har under sommaren och nu inpå hösten fått många frågor och klagomål om bilar som stått felparkerade under lång tid.

– Om fordonen eller bilarna är parkerade på kommunens mark är det kommunens uppgift att flytta bilarna, men när det är privat mark är markägaren själv skyldig att inkomma med en hemställan för att kommunen ska kunna påbörja en utredning om fordonsflytt, säger Therese Holm, trafikhandläggare på Ekerö kommun.

Många kvarter i centrala delarna av Ekerö är privat mark, något som inte alltid folk är medvetna om.

– Vi hade till exempel en bil som stod på Träkvista framför Coop och den lilla marken var inte kommunens mark.

Försöker bistå

Ofta ringer kommunen markägaren och försöker skynda på även om det egentligen inte är kommunens ansvar.

– Men vi kan aldrig gå in på någons mark och flytta en bil, det är brottsligt, säger Therese Holm.

Fordonen det rör sig om är antingen övergivna bilar eller att en bil har gått sönder och ägaren inte kan flytta den omgående. Det kan även röra sig om stulna bilar som saknar registreringsnummer eller där chassinumret är dolt.

– Om en övergiven bil står länge i ett centrumläge då blir ofta bilen utsatt för vandalisering, stöld eller bilbrand, då blir det ofta många som hör av sig, säger Therese Holm.

Regeringen har diskuterat nya riktlinjer för hur kommunen lättare ska kunna flytta fordon men handläggningen har blivit uppskjuten på grund av det rådande läget.

Många tips om ungdomar som dricker och kör

Nyheter Insats. Fler poliser ute på kvällar och helger Allt fler tips kommer in till polisen om unga som kör mopedbilar eller mopeder med alkohol i kroppen. Polisen vädjar nu till föräldrar om hjälp. Dessutom satsar man på att vara ute mer på kvällarna.tisdag 27/10 16:48

Klockan tio smäller det – varje dag

Nyheter Regelbundna sprängningar när ny tunnel byggs Varje dag klockan tio, sex månader framöver, blir det stopp framför Lindötunneln. Då sprängs det nämligen i berget då en ny tunnel ska ta plats.fredag 23/10 15:45