Många får inte plats i skyddsrummen i Åkersberga och Vaxholm

Om kriget kommer finns det inte ens skyddsrum till hälften av alla Vaxholms- och Österåkersbor. Regeringen har bestämt att nu ska befolkningsskyddet ses över.

  • Publicerad 10:27, 7 feb 2017

Blir det krig och det börjar regna bomber får bara en tredjedel av österåkersborna plats i skyddsrummen. I Vaxholm finns det bara skyddsrum till fyra av tio invånare.

Det visar Mitt i:s sammanställning.

Dessutom är det oklart hur många skyddsrum som är i skick att användas för det de är avsedda för.

Men det kan vara ändring på gång. Under 2017 ska statliga MSB* göra en översyn av befolkningsskyddet i händelse av krig.

Bakgrunden är den världspolitiska utvecklingen som bedöms vara mer osäker än på länge.

Används som förråd

Så hur är det egentligen med utrymmena som ska skydda oss mot både bränder, stötvågor, splitter, gas, radioaktivitet och biologiska stridsmedel?

När Mitt i ringer runt visar det sig att många skyddsrum idag används som förråd eller hyrs ut till olika verksamheter. Eftersom de numera bara kontrolleras av myndigheterna ungefär var 15:e år kan en del också ha brister som hål i väggar och tak efter rördragningar och annat.

I en källare på Storängsvägen i centrala Åkersberga letar Gunilla Gottfridsson, kassör i brf Passaren, efter nyckeln till det ena av föreningens två skyddsrum. Föreningens hus byggdes 1959, då kapprustningen mellan USA och dåvarande Sovjetunionen pågick för fullt.

Efter att ha vridit två stora rattar puttar hon upp den tunga dörren.

– Vi ska ha åtgärdat något på skyddsrummen, men vad vet jag inte, säger Irene Lindroth, föreningens ordförande.

– Men det var före min tid.

Trångt och dammigt

Inne i skyddsrummer är det dammigt. Vid entrén står fortfarande färgburkar kvar efter en målarfirma som så sent som i höstas hyrde utrymmet, men i övrigt är det tomt.

På ena kortväggen sitter två urgamla handdrivna fläktar och intill ett rör av betydligt senare datum. Från ett hål i takhöjd känns vinddrag och i fyra små förråd står latrintunnor av papp. Vi försöker föreställa oss hur 120 personer, skyddsrummets officiella kapacitet, ska få plats i det lilla rummet.

– Då får man väl tränga ihop sig. Finns det hjärterum så finns det stjärterum, säger Gunilla Gottfridsson.

”Rikets säkerhet”

Alla skyddsrum är inte lika lättillgängliga. När Mitt i vill besöka ett skyddsrum i Vallentuna vill den fastighetsansvarige förbjuda reportern att skriva om det och i Täby möts vi av fotoförbud. Danderyds sjukhus hänvisar till ”rikets säkerhet” när vi vill veta mer om sjukhusets skyddsrum.

Under kalla kriget satsade staten åtskilliga miljarder på att bekosta skyddsrum i hela landet. När Sovjetunionen och Warzawapakten upplöstes 1991 fanns skyddsrumsplatser till 80 procent av befolkningen på 8,6 miljoner. Sedan dess har få nya skyddsrum byggts och befolkningen växt till 10 miljoner. Särskilt i stortstadsregionerna har befolkningen ökat – i Österåker med 13 000 och i Vaxholm med 5 000 invånare sedan 1990.

Många får inte plats

Hur ser myndigheten på att det finns sju miljoner skyddsrumsplatser i Sverige medan befolkningen är 10 miljoner?

– Skyddsrum är en lösning som främst har bedömts ge ett relevant skydd för människor i tätorter. Men hur man ska se på den här frågan är också något som kan komma att belysas i arbetet med vårt regeringsuppdrag, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör på MSB.
Skulle vi klara att ta oss till skyddsrummen om kriget kom i dag?

– Då skulle vi inte ha en förberedd organisation för att hjälpa människor till skyddsrummen, utan skulle behöva improvisera. Det kan jag säga.

 

MSB = Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

LÄS MER:

Här kan du se var alla skyddsrum finns (länk till MSB)

Var ligger ditt närmaste skyddsrum? (Täby)

Två av tio får inte plats i våra skyddsrum (Danderyd)