Den plötsliga stängningen av Zinkensdamms ishall drabbar flera föreningar stenhårt. Foto: Pekka Pääkkö

Många drabbas av stängningen: ”Det är katastrof”

Det plötsliga beskedet om att Zinkensdamms ishall måste stänga kom som en chock för det tiotal föreningar och klubbar som har sin verksamhet där. – Det är katastrof, säger Peter Lilja, ordförande för Skarpnäcks AIK.

  • Publicerad 13:06, 27 okt 2018

”Skarpan”, som laget brukar kallas, har använt ishallen för både träningar och hemmamatcher de senaste åtta åren. Nionde säsongen var på väg när det överraskande beskedet kom på fredagseftermiddagen: hallen är så farlig att man stänger den på obestämd tid.

För Skarpan, som spelar i ishockeyns division 4, innebär det omedelbar hemlöshet från en dag till en annan.

– Vi tappar alla träningstider och alla matchtider, blir av med vår hemmaplan och dessutom förrådet där vi har alla våra grejor. Igår fick vi order om att utrymma det omedelbart, och jag är på väg nu för att börja tömma ur det, säger Peter Lilja.

Ofrivillig flytt

Idag, lördag, skulle laget ha spelat hemmamatch i Zinkendamms ishall, men den blev på rekordkort varsel flyttad till Husby ishall.

– På måndag är vi lovade nya besked om vart vi får ta vägen, vilken hall vi hamnar i och vilka möjligheter som finns där.

Peter Lilja låter lätt uppgiven.

– Nu blir varje hemmamatch en bortamatch, och inför varje träning ska vi iväg någonstans. Det blir mycket logistik och en massa transporter. Det är inte alls bra från miljösynpunkt om vi ska åka runt kors och tvärs.

Hockey och konståkning

Stängningsbeskedet drabbar både stora och små. Den skridskoskola för omkring 50 barn som skulle ha ägt rum i Hammarby bandys regi på lördagsförmiddagen fick ställas in.

– Vi lyckas få tag i de flesta av föräldrarna i går kväll men det var 4-5 barn som dök upp i morse. De blev besvikna förstås, säger Stefan Magnusson, Hammarby Bandy.

– Det är skittrist när situationen redan är så ansträngd med med hallar och träningstider. Men jag förstår ju att de måste stänga. Säkerheten måste alltid gå först, säger han.

De föreningar som haft störst verksamhet i ishallen och därmed drabbas allra hårdast är, enligt idrottsförvaltningen, Hammarby hockey och Östermalms konståkningsklubb.