Här kommer ni inte in (ännu)! Hammarbybacken öppnar först den 2 februari. Foto: Mitt i Stockholm

Många drabbas av Hammarbybackens sena öppning

Hammarbybacken är stängd för allmänheten fram till den 2 februari på grund av att tävling i den alpina världscupen arrangeras här den 31 januari. Den försenade öppningen drabbar både allmänhet och Djurgårdens IF:s många ungdomar.

  • Publicerad 15:02, 19 jan 2018

Verksamheten är i gång i de flesta av länets alpina skidbackar. Men Hammarbybacken planerar inte att öppna förrän den 2 februari.

En världscuptävling i parallellslalom arrangeras här den 31 januari. Eftersom prepareringen av backen inför tävlingen tar tid släpps allmänheten inte in. Det är något som föranlett syrliga kommentarer på Hammarby Sjöstadsgruppens facebooksida. Många barnfamiljer vill åka utför, men får alltså vänta.

Några kommentarer:

”De som äger backen tjänar väl mer på att stänga för allmänheten och anordna tävlingen. Pengarna styr”.

”Känns tråkigt att allmänheten inte kan nyttja backens fulla kapacitet de få dagar den är åkbar”.

170 ungdomar hemlösa

Det är inte bara allmänheten som drabbas. Djurgårdens IF alpina förening har Hammarbybacken som hemmaarena. Här tränar normalt 170 ungdomar men nu får de vackert vänta till den 2 februari.

– Det här ställer till stora problem för oss, säger Djurgårdens träningsansvarige Palle Wiberg. Vi har normalt en säsong på 10-13 veckor, och nu förlorar vi tre av dessa veckor. Det gör att vi tappar träningsmängd jämfört med andra klubbar.

Djurgården tappar

För att Djurgårdens ungdomar ska få möjlighet att träna i backe har man vänt sig till andra klubbar.

– Några får nu träna i Flottsbrobacken i Huddinge och i Ekebyhovsbacken i Ekerö. Faktum är att några av våra medlemmar har lämnat oss och gått till andra klubbar på grund av den sena öppningen av Hammarbybacken.

Sena snökanoner

Det är företaget Skistar som driver Hammarbybacken. John Midelf är platschef.

– Det stämmer att backen är stängd på grund av preparering inför världscupen. Men den försenade öppningen beror också på vädret, det är inte förrän nu vi kan köra snökanonerna för fullt, säger Midelf.