Fullt. Det var många som fick p-böter på Ängbybadets parkeringsplats förra veckan. Foto: Mikael Andersson

Många bötfällda vid Västerorts badplatser

Det är många som har passat på att svalka sig vid Västerorts bad den senaste tiden. Men när bilarna står felparkerade finns en risk att räddningstjänsten inte kan ta sig fram vid skarpt läge.

  • Publicerad 11:12, 3 jul 2020

Vid Ängbybadet står bilarna tätt parkerade. Ett tiotal åker också runt, runt i jakt på en ledig plats. Rakt utanför ingången till badet stannar en kombi, en pappa flyger ur förarsätet och kastar snabbt ut både barn och packning. En bilkö hinner växa fram bakom familjens bil innan pappan kör vidare för att ensam leta parkering.

En som däremot lyckats knipa en plats är Merja Pirhonen. Att lämna bilen hemma är inte ett alternativ för henne.

– Jag bor i Nälsta, så det är lite långt att gå. Jag har också tre barn med mig, det blir jobbigt utan bil, säger hon.

Badgäster. Awa Sohla och Merja Pirhonen hittade en parkeringsplats på Ängbybadet. Foto: Mikael Andersson

”Vi måste alla ta ansvar”

Kommunpolisen i Bromma, Matti Rönnqvist, säger att man har haft problem med parkeringsplatserna kring Västerorts badplatser som inte räcker till när det varit så fint väder. Samma dag som vi besökte Ängbybadet berättar han att minst 50 bilar fick p-böter där.

– Det var totalhaveri. Det ställdes bilar överallt, och ett tag gick det inte att komma förbi. Det säger sig självt att om räddningstjänsten behöver komma fram så är det stopp, och vid drunkningsolyckor är tid av stor betydelse, säger Matti Rönnqvist.

Även vid Kanaanbadet finns det en problematik när folk parkerar längs vägen. Då blir det också trångt för räddningstjänsten att ta sig fram, och om det på det även blir möte i motsatt riktning blir det helstopp.

Han säger att de vill se fler parkeringsvakter vid badplatserna, men också att stadens mobila väktare besöker baden lite mer då parkeringsproblemen kan ge upphov till bråk mellan bilförare.

– Men folk borde fundera på hur vi beter oss i de sammanhang där många samsas om platserna. De som inte behöver ta bilen kan cykla eller gå, många som badar i området bor i närheten, vi måste alla ta vårt ansvar.

Men att det skulle vara extra mycket trängsel det här året är inget Merja Pirhonen noterat.

– Det är alltid så här när det är så vackert väder. Jag vet inte vad man skulle kunna göra för att underlätta parkeringen, kanske bygga en till våning. Men det går ju inte, säger Merja.

Risker

Den senaste veckan har polisen fått mycket uppgifter om att bilar står felparkerade vid badplatser i hela länet.

Den 20 juni drunkande en flicka vid Slagstabadet i Botkyrka. Polisen riktade kritik då räddningstjänsten hade stora problem att ta sig fram till platsen på grund av felparkerade bilar, vilket gjorde att man tappade flera dyrbara minuter. Däremot går det inte att säga om utfallet hade blivit annorlunda i den händelsen.

Visa merVisa mindre