Grannstödsbilen får ibland i uppgift att spana efter bilar som anmälts stulna. Ingemar Hedlund har lärt sig var det är vanligt att dumpa bilar. Foto: Stefan Källstigen

Många bilbrott i Järfälla

Järfälla är en av landets mest bilbrottsdrabbade kommuner. Hittills i år har nästan 20 brott anmälts – varje vecka.

  • Publicerad 14:54, 21 sep 2015

Järfälla kommun placerar sig på nionde plats över kommuner där det sker flest bilbrott i förhållande till antalet invånare. 544 brott per 100 000 invånare anmäldes under­ de två första kvartalen 2015. Sundbyberg är den enda kommunen i länet som placerar sig högre. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

– Bilbrott är vanliga, det har de varit under en längre tid, men det är svårt att säga varför, den enda teori jag har att vi har fler individer som har inbrott som sitt levebröd, säger Björn Svensson, polisinspektör i Järfälla.

– Nu har bilarna blivit svårare att stjäla, men det slarvas vitt och brett med att förvara stöldbegärigt­ gods synligt i bilen och det ger tillfällen för tjuvar att göra inbrott i bilar.

682 bilbrott anmäldes i Järfälla från januari till augusti i år – 381 av dem var bilstölder. Men Björn Svensson säger att det finns ett stort mörkertal.

– Många polisanmäler mest av försäkringsskäl, har man då bara en trafikförsäkring på bilen gör man kanske inte en anmälan.

Grannstödsbilen körs av frivilliga varje dag och på vissa kvällar, med syfte att förhindra brott och skapa trygghet runt om i kommunen. Béatrice och Ingemar Hedlund kör någon gång i månaden. De kör på uppdrag av polisen och får då och då i uppgift att hålla utkik­ efter stulna bilar.

– Vi kontrollerar alltid bilar som står tokigt eller är skadade. I vissa­ fall är de stulna, säger Ingemar Hedlund.

– Vi kan även få direktiv att ha extra koll vid vissa parkeringar, till exempel Ikea-parkeringen. Vid ett tillfälle förföljde vi en man som agerade skumt och spanade in i bilar vid outleten, säger Béatrice Hedlund.

Stora parkeringsplatser och områden där man inte parkerar i direkt anslutning till sin bostad utan på en parkering en bit bort är extra utsatta, menar Björn Svensson.

– Parkeringsområden i bostadskvarter är ofta dåligt upplysta och insynsskyddade med sly och liknande. Där kan tjuvarna jobba mer ostört. När nya områden ska byggas är vi med och skriver yttranden om att man ska tänka på att inte bygga så – men man gör det ändå.

Han menar att det är svårt att säga vilka som begår bilbrotten.

– Många försörjer sig genom att begå brott – det här ganska lättjänade pengar. Att stjäla en gps ger snabba enkla pengar, 500–1 000 kronor beroende på modell. Det är allt från missbrukare till specialiserade ligor. Tillfället gör tjuven, därför är det viktigt att tänka på att inte lämna saker synligt i bilen.