I sociala medier uttrycks många åsikter. Foto: Mostphotos

Många åsikter om okopplade hundar i Solna

Mitt i Solnas artikel om hundattacken i Skytteholmsparken, där en pudel skadades allvarligt av en okopplad hund, har väckt mycket reaktioner.

  • Publicerad 14:37, 18 maj 2018

I sociala medier instämmer många i bilden av att problemet med lösspringande hundar växer.

I hela Solna har det blivit sån nonchalans hos hundägarna!”, skriver en Solnabo i en facebookkommentar och får medhåll: ”Om man upplyser nån om att det råder koppeltvång, så betraktas man som hundhatare”.

”Tänk om det hade varit ett litet barn. Då hade hen varit död nu. Eller svårt skadad. Jag tycker att man innan man skaffar hund så ska man ta hundkörkort”, skriver en annan.

”De största förlorarna är hunden som blir skadad, men även hunden som attackerar. Hade den varit kopplad hade det troligen inte hänt. Detta för att det finns en idiot i andra ändan av kopplet (dvs ägaren)”.

En diskussionstråd rör just rasen pitbull:

”Gör som i Danmark och förbjud rasen”, är ett förslag. Andra menar att diskussionen är felriktad: ”Det handlar om opålitliga okunniga ägare. Finns Golden retrievers som biter barn”.

Vad har rasen med attacken att göra? Det är en ouppfostrad hund, inget mer inget mindre”, skriver en läsare, och en annan instämmer:

Tråkigt att det är rasen och inte ägaren som får dåligt rykte. Tycker absolut inte att alla pitbulls ska ha munkorg”,

”Hårdare straff, ja”

I artikeln kritiserades lagstiftningen, bland annat nämns förslag på obligatorisk munkorg för vissa raser och hårdare straff för ägare till attackerande hundar. På Facebook finns flera åsikter kring det.

”Fy f,,,n! Skärp lagen för sånt här. Det ska vara stoora böter o skadestånd för ägaren samt direkt avlivning av hunden!”

Jag är mer intresserad över att få hårdare lagar då ägaransvar uppenbarligen inte fungerar. Se på Spanien. Där har alla hundar över 25 kg munkorg, ett måste. Äger du dessutom en pitbull så ska den registreras hos polisen”, skriver en Solnabo.

Hårdare straff, ja, och saftigare böter. Det ska kännas…” lyder en annan kommentar.

Flera berömmer Solnabon Micke Landesved, som var den som räddade livet på pudeln Porthos. ”Bra Micke. Jag hade gjort likadant, sånt här får bara inte ske”.