Hökarängsskolan var den skola i stadsdelen som fick flest anmälningar mot sig 2017. Foto: Åsa Sommarström

Många anmälningar mot Hökarängsskolan

Hökarängsskolan var den skola i Farsta som anmäldes flest gånger till Skolinspektionen förra året. I två av fallen fick skolan kritik. – Det är viktigt att ha en bra kommunikation med vårdnadshavarna, säger Fatima Messili, nytillträdd rektor.

  • Publicerad 06:00, 5 jun 2018

Antalet anmälningar till Skolinspektionen i Stockholm har ökat markant de senaste åren. Men i Farsta ligger anmälningarna på en relativt jämn nivå de senaste tre åren. Vår genomgång visar att den skola i stadsdelen som anmäldes flest gånger under 2017 var Hökarängsskolan.


Mitt i har granskat anmälningarna till Skolinspektionen. Kartläggningen visar att antalet anmälningar har ökat markant under de senaste åren – i vissa områden med 100 procent.


Totalt hade skolan 11 ärenden hos Skolinspektionen under 2017 varav två fall ledde till kritik eller förelägganden. Det handlade om anmälningar om kränkande behandling mellan elever och av personal mot elev. Det är inte bevisat att skolpersonal kränkt eleven i det aktuella fallet, men däremot fick skolan kritik för att inte ha tagit uppgifterna om kränkningar på tillräckligt stort allvar. Enligt Skolinspektionen har det inte utretts ordentligt och det har inte anmälts till rektorn.

– Jag har inte så mycket att säga kring hur det såg ut bakåt, jag tillträdde som rektor vid sportlovet, säger Fatima Messili, rektor för Hökarängsskolan.

Var turbulent under hösten

Mitt i söderort har tidigare rapporterat om att det var turbulent på Hökarängsskolan i höstas. Bland annat stod elever utan lärare. Sedan dess har dåvarande rektor slutat.

Min uppgift är att skapa en organisation där vi har rutiner och se till att personalen vet hur man gör när man ska anmäla och utreda.

Fatima Messili, nytillträdd rektor.

– Det finns tydliga rutiner i Stockholms stad kring hur man ska jobba kring kränkande behandling. Om vi har hanterat något på ett felaktivt sätt är det givetvis viktigt att vi som organisation tar lärdom av det. Skolinspektionens uppgift är att granska oss i skolan. Min uppgift är att skapa en organisation där vi har rutiner och se till att personalen vet hur man gör när man ska anmäla och utreda, säger Fatima Messili.

Även under våren 2018 har Hökarängsskolan anmälts för kränkande behandling av personal mot elev. Enligt anmälan ska skolpersonal ha slagit en elev. Skolan har lämnat in sin syn på saken, men Skolinspektionens utredning är inte klar.

Fakta

Så många ärenden hamnar hos Skolinspektionen

2017

Antal ärenden: 38 Beslut: 31 Antal förelägganden/kritik: 7

2016

Antal anmälningar: 34 Beslut: 34 Antal förelägganden/kritik: 5

2015

Antal anmälningar: 32 Beslut: 32 Antal förelägganden/kritik: 10

Ärenden hos Skolinspektionen 2017:

Hökarängsskolan: 11 Antal förelägganden/kritik: 2

Farsta grundskola: 7 Antal förelägganden/kritik: 1

Martinskolan: 5 Antal förelägganden/kritik: 1

Källa: Siris, Skolinspektionen
Visa merVisa mindre