Polisen: Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon utomstående. Foto: Mostphotos

Många äldrebedrägerier i Sigtuna kommun

I sommar blev en 90-årig man lurad på 85 000 kronor av två kvinnor som uppgav sig ringa från en bank. Telefonbedrägerier, så kallat wishing, ökar lavinartat, enligt polisen.

  • Publicerad 10:13, 30 aug 2022

Vi ser i fler anmälningar som stannar vid försök att man har fått information via anhöriga, media, kommunen eller oss på polisen.

Wishing-bedrägerier ökar lavinartat i Roslagskommunerna. Där anmäldes 40 brott till polisen under juni och juli. Det är en ökning med 1000 procent jämfört med samma period förra året då 4 brott anmäldes.

Lika stor ökning har det inte varit i Sigtuna kommun men här ligger dessa brott generellt högt. Nästan lika många wishing-bedrägerier anmäldes till polisen som alla de ovan fem kommunerna tillsammans under juni och juli i år. Hela 35 stycken enligt siffror Mitt i har fått från polisen.

Statistiken kan dock vara något missvisande då vissa av brotten kan ha koppats till okänd ort då bedragarna ofta sitter på andra platser än i Sigtuna kommun.

– Tittar vi på bedrägerier generellt gällande bedrägerier med brottsplats Sigtuna är det en minskning men kan som sagt, kan vara missvisande utifrån brottsplats, säger Charlotta Lundberg som är kommunikatör på Sollentuna lokalpolisområde.

Jämfört med samma period föregående år är det en liten minskning i Sigtuna kommun. 2021 anmäldes 42 wishing-bedrägerier här.

Lurad på 85 000 kronor

Senast i juli blev en man i 90-års åldern i norrort utsatt. Han förlorade 85 000 kronor av sina besparingar, enligt anmälan till polisen.

– Då har det varit en kvinna som ringt upp och sagt att någon har gjort en låneansökan i målsägandes namn. Sedan har de kopplat honom till en säkerhetsavdelning, och sagt att det var hans bank, säger Jonas Nilsson, kommunpolis.

– Sedan har de förmått målsägande att swisha i två omgångar för att säkra hans pengar. Det är ett typiskt tragiskt exempel.

Ökningen av brott kan även bero på att fler anmäler wishing-bedrägerier nu jämfört med tidigare, enligt polisen som uppmanar allmänheten att informera och prata med äldre som ofta är utsatta.

Så undviker du att bli lurad

Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon utomstående.

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon utomstående.

Den som ringer kan ha dina personliga uppgifter, till exempel personnummer. Uppgifterna finns på nätet och är inget skäl att lita på dem.

Kontakta banken direkt vid misstanke. Polisanmäl alltid och ta stöd av närstående.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Kommunpolis. Samtidigt som andra brott minskar så ökar wishing-bedrägerierna, berättar Jonas Nilsson, kommunpolis i polisområde Södra Roslagen. Foto: Polisen Södra roslagen

Ett barn och en vuxen rånades i Märsta

Nyheter Två rån i Märsta på fredagskvällen Ett barn och en man utsattes för rån under fredagskvällen. Polisen kunde gripa två berusade män som misstänks för två fall av rån.måndag 26/9 9:55

FC Arlanda är klara för division 2

Nyheter Resultatet i sista matchen betydelselös för placering Det blev triss i vinster för Sigtunalagen FC Arlanda, Märsta IK och Rosersbergs IK i helgen.måndag 26/9 8:34

Allt vanligare med norrsken – så fångar du fenomenet på bild

Nyheter Elvaårscykel. Just nu är solens aktivitet på uppgång, då blir himlen mer färggrann Dansande ljus i skyn i skimrande gröna och blå toner. Nu syns norrsken allt mer på våra breddgrader. Så plåtar du fenomenet på bästa sätt?lördag 24/9 13:54