Pandemieffekt. Den ofrivilliga ensamheten har ökat under pandemin, inte minst bland äldre. Foto: Mostphotos

Många äldre lider av ofrivillig ensamhet i Spånga-Tensta

För att bryta ofrivillig ensamhet under pandemin satsas det på fler aktiviteter för äldre. Stadsdelen Spånga-Tensta planerar för insatser så snart de äldre fått sin andra vaccindos.

  • Publicerad 12:00, 27 apr 2021

Det är ett jätteproblem med den psykiska ohälsan

Många av de äldre i Spånga-Tensta lider av ofrivillig ensamhet under pandemin.

Stadsdelen kommer att utöka antalet aktiviteter för äldre när åldersgruppen fått sin andra vaccindos.

– Det är ett jätteproblem med den psykiska ohälsan, framförallt bland de äldre. Pandemin har varit så lång tid. De som varit starka tidigare, där märker vi att många nästan är depressiva. Där behöver vi gå in med insatser, säger Margareta Ericson, avdelningschef på stadsdelsförvaltningen.

Hon berättar att stadsdelen redan gjort flera insatser för att stävja ensamheten.

– I påskas delade vi ut påskägg till äldre och satt pratade en stund. Sådana aktiviteter har vi satsat på rejält, som under julen. Vi kommer att fortsätta satsa på detta under storhelger. Vi kommer även satsa ännu mer på aktiviteter utomhus, när vädret blir mer gynnsamt. Vi har bilar som kan hämta de äldre för olika aktiviteter när de fått sin andra dos.

Hur mår stadsdelens äldre i dag?

– Det är jättesvårt säga, vi ser en hel del ofrivillig ensamhet men det är kanske mer omfattande bland de som inte har hjälp med någon omsorg. Där behöver vi täcka upp med mer sociala insatser, vi behöver skapa bättre förutsättning för hembesök och aktiviteter.

Under pandemin har fler äldre väntat med att ansöka om plats på äldreboende och i stället valt att bo kvar hemma och få hjälp av hemtjänsten.

– Så har det varit under hela förra året, att man märker att det blivit en nedgång i ansökningar och uppgång i insatser inom hemtjänsten. Om du inte ansöker om boende har du större behov av hemtjänst.

Fem avvaktar

I dag har stadsdelen åtta beslut om plats på äldreboenden där den sökande av olika anledning inte flyttat in. Fem av de åtta har själva valt att avvakta, sannolikt på grund av pandemin, enligt Ericson.

I hela staden finns 300 lediga platser på demensboenden och cirka 200 lediga platser i boenden för personer med fysisk funktionsnedsättning.

– Det är dagsbilden. Det speglar hur det ser ut i staden generellt. Spånga-Tensta sticker inte ut.

Hjälp finns att få

Du kan ha fått en depression om du under en tid som är längre än två veckor känner dig mycket nedstämd, trött och orkeslös.

Att bli deprimerad betyder inte att du är svag eller att det är något fel på dig som person, depresson är vanligt.

Sök hjälp tidigt så att du kan få behandling.

Källa: Vårdguiden

Visa merVisa mindre